2013. szeptember 29., vasárnap

Almás rebarbarás rétes - A SAD 18. fordulójára

Falusi konyha, népi ízek... Hangzott a felhívás Ildikótól aki a SAD 18. fordulójának a háziasszonya. Ha falusi ízekről van szó, sok minden eszembe jut. Egy finom kelt, egy jó lepény, vagy akár egy finom rétes. Így ez mellett döntöttem. Nincs is finomabb egy finom rétesnél, én hájas tésztából szoktam készíteni. Almás pudingos verziót szándékoztam készíteni, de mivel volt még rebarbarám, ami jól harmonizál az almával, adta magát, hogy keverjem az ízeket. 


Almás rebarbarás rétes :

 A hájas tészta készítését, részletesen ITT olvashatjátok.

Töltelék:

6-8 nagy alma, hámozva, kimagozva, szeletekre vágva
5-6 szál rebarbara, megtisztítva, nagyobb kockákra vágva
1 csomag vaníliás vagy epres pudingpor + 1 ek étkezési keményítő
1 dl víz
fahéj
ízlés szerint cukor

Az almát és a rebarbarát egy fazékba teszem, adok hozzá, cukrot, és fahéjat, valamint némi vizet. Elkezdem fedő alatt párolni, majd mikor már levet eresztett, keverek rajta egyet vigyázva, hogy ne törjön össze az alma. Kicsit hagyom puhulni. A pudingport kikeverem a vízzel, majd az almára öntöm és besűrítem vele. Hagyom teljesen kihűlni.

A tésztát, 6 felé vágom, egyet kinyújtok téglalap alakúra. A közepét megszórom úgy 1 ek grízzel szép vékonyan, majd a tölteléket középre halmozom. A rövidebb végeit felhajtom majd a két hosszabbik oldalát is. Átteszem a tepsire. Majd megismétlem a többivel is ugyanezt. Közepes hőfokon barnára sütöm. Porcukorral tálalom. 
Az egyik rúd rétesbe szórtam némi csoki cseppet, azzal is nagyon finom volt.


3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom! Csokicseppel méginkább:-)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is a rétes volt az egyik sütemény, ami gyakran készült. Nagyon finom lehet az almás rebarbarás ízesítés, tetszik:)

    VálaszTörlés