2012. szeptember 12., szerda

Gyömbéres - fahéjas szilvás pite - No.26

Ez a múlt heti pitém, legalább is annak kellett volna hogy legyen. Ám a helyzet az hogy a konyhát átalakítjuk, fal kiüt, lambéria leszed, stb. stb. Alig van erőm, estére valamit írogatni nektek. De már nagyon szégyellem magam a késés miatt ezért ma kicsit belehúztam. De most már a hétvégére készen leszünk úgyhogy, visszatérek régi Önmagamhoz. Addig is itt egy isteni szilvás pite finom fahéjjal, és most lehet kapni a Lidl-ben liofilizált vagyis fagyasztva szárított fűszereket és én vettem is gyömbért, így egy fél teáskanálnyi került is bele.



 Gyömbéres - fahéjas szilvás pite:

Írós pite tészta:

Nekem nem volt íróm. de a GoodFood, egyik számában azt olvastam hogy 1,5 dl tejbe egy tk citromlevet teszek, hagyom 5 percet hogy megaludjon, az ugyanúgy jó bele. Én így csináltam és abszolút jó volt.
Még egy tippet adtak, natúr joghurt némi vízzel elkeverve, ugyan úgy helyettesíti az írót mint a tejes változat.

1 bögre vaj - én 22 dkg -ot használtam
2 és 1/2 bögre liszt
1 ek cukor
1 tk só
1/2 bögre író - én azt a 1,5 dl raktam bele amit a GoodFood alapján csináltam tejből

A liszthez adom a cukrot és a sót. Majd elmorzsolom a felkockázott vajjal. Hozzáadom az írót és összegyúrom. Fóliába teszem és mehet a hűtőbe. 1 órára, ha fagyóba rakom elég neki 25-30 perc is.

Ez egy dupla adag tészta, tehát alulra és felülre is bőven elég. Jól fagyasztható.

Lisztezett deszkán kinyújtom, majd a piteformába teszem. Erre megy a töltelék, a töltelék tetejére, néhány darabka vaj, majd a másik tészta. Összenyomkodom a két oldalt, vágok a tetején néhány légnyílást, hogy a gőz távozni tudjon. Lekenem tojással és megszórom cukorral. És 200 fokon sütöm 10 percig, majd lentebb veszem 180 fokra és sütöm még 40 percet. Ha nagyon sülne a teteje, lefedem alufóliával.

Töltelék:

1300 g magozott szilva - 6 felé vágva
fél bögre cukor
1 tk fahéj
1 tk liofilizált gyömbér
2 ek keményítő
1 - 1,5 ek tápióka por
csipet só

Tetejére:

 1 tojás felverve
2-3 ek cukor a szóráshoz

A gyümölcsöt egy tálba teszem, rászórom a cukrot, a keményítőt, a tápiókát (ez helyettesíthető egy plusz kanál keményítővel), a sót és óvatosan megkeverem. Pár percet állni hagyom és a levével együtt a pite tésztára öntöm. Pár darabka vajat dobok rá, lefedem a másik tésztával. A továbbiakat, lásd a tészta leírásánál.

 Ha ismerős lenne nem véletlen, ugyanezt a tésztát és ilyen jellegű tölteléket használtam a nyári bogyós pitémnél.





9 megjegyzés:

  1. Megint isteni a pitéd, és köszi a citromleves tippet! ;-)

    VálaszTörlés
  2. Szeretem az ilyen gyümölcsös-szaftos pitéket, istenien néz ki ez a szilvás pite is! :) Kitartást a felújításhoz, biztosan nagyon szép lesz a konyhád! :)

    VálaszTörlés
  3. Minden piték mestere, ez is szuper lett. :)))))

    VálaszTörlés
  4. Vikvi, ez a pite maga a menyország! Holnap repetázok!

    VálaszTörlés