2012. szeptember 25., kedd

Gesztenyés cupcake

Ismét játszom. Miért? Mert szeretek és mert játszani jó. Nem is a nyereményért, na jó azért is, de leginkább a játék öröméért szeretek részt venni kedves ismerőseim játékain. Na meg szívesen olvasom az összefoglalókat is. Ezúttal Lilla a Megfőzlek... blog írója hirdetett játékot. Egy kedvenc őszi - téli finomságot vár. Gondolkodtam, hogy mit is készítsek. Számomra az őszi téli szezon egyik meghatározó hozzávalója a gesztenye. Ilyenkor valahogy többször van kedvem egy - egy gesztenyés sütihez, vagy csak simán egy finom gesztenyepüréhez. Most egy finom muffint készítettem, a jó öreg alapreceptemet használva, csak egy kicsit felturbózva. Na jó, megint a Muffinháborút néztem. Ilyenkor mindig ihletet kapok a töltött muffinokhoz. Most a krém alá rejtettem egy adagot a finom rumos szilva ragumból. Hű de finom lett vele. a hab, a gesztenye és a finom folyós szilva. Nyami.


 Gesztenyés cupcake:
 
Tészta:

20 dkg gesztenye massza + 5 dkg díszítésnek - nálam ez csak terv volt, mert néhány enyveskezű kisfiú megeszegette a díszítésnek szánt gesztenyét, na de nem bánom :)
17,5 dkg cukor
20 dkg liszt
2 púpozott tk sütőpor
20 dkg tejföl
8 dkg vaj vagy margarin
csipetnyi só
2 tojás

 A margarint kikeverem a cukorral, hozzáadom a tojást, majd a tejfölt és a lereszelt gesztenyemasszát. A lisztet elkeverem a sütőporral és a sóval. Hozzákeverem a nedves hozzávalókhoz. Nem keverem sokáig a tésztát, mert az nem tesz jót a muffinnak. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm, 20-25 percig. Rácson hagyom kihűlni. 
Az íze kellően finom gesztenyés lett.

Rumos szilva ragu:

Én ebből nagyobb mennyiséget készítettem a a muffinokhoz elegendő kb ennyi:

15 dkg szilva kimagozva 6 felé vágva
5 dkg cukor
1-2 tk rumaroma
pici víz
fél ek étkezési keményítő

A szilvát elkeverem a cukorral és egy pici fahéjt is adok hozzá. Elkezdem főzni, majd hozzáadom a rumaromát. Mikor már szépen rotyog, de még nem kezdett el nagyon szétfőni, lekvárosodni, simára keverek vizet étkezési keményítővel és hozzáadom. Rottyan egyet és kész is. Nem kell túl sűrűnek lennie.

Krém:

2 dl tejszín
2 ek porcukor

A tejszínt felverem és 2 ek porcukorral megédesítem. Habzsákba töltöm, majd csillagcső segítségével díszítem a muffinokat.

Összeállítás:

A muffinok közepét kivájom kicsit, majd belekanalazok egy kevés szilva ragut. Majd rányomom a habot és díszítőcukorral díszítem.




16 megjegyzés:

  1. Gesztenyés muffint még nem ettem , nagyon finom lehet. Én is szeretem a gesztenyés sütiket, itt nálunk nem lehet kapni ilyen masszát..de jó ötlet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) szerintem ha kicsit krémesre dolgozod a gesztenyét azzal is finom lehet :)

      Törlés
  2. Nagyon guszta és igen finom lehet! Nem hiszed el, képzeld én is először egy gesztenyepürét pohárban szerettem volna elküldeni a játékra , de a végén csak nem azt küldtem mert imádom a gesztenyét már ilyenkor ősszel és télen jöhet bármikor!:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen nekem is ehhez a szezonhoz passzol :)

      Törlés
  3. Még én sem ettem geszenyés muffint, de úgy érzem fogok hamarosan:) Van még a fagyasztóban geszetenyepürém, otthonról kaptak, itt sajnos nem kapható.

    VálaszTörlés
  4. Húúú, de finomságos lehetett, na most jó nagyokat nyelek.:) Egy ötlet, én a rumos szilva ragut még sütés előtt a közepébe csempésztem volna. Akkor belesült volna az íze a gesztenyés muffinba. Málnával már próbáltam, és nagyon finom úgy is.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem rossz ötlet, én is gondoltam rá. Csak nem volt igazán sűrű és féltem hogy leül az aljára :)

      Törlés
  5. Nagyon helyesek lettek, és szerintem a gesztenyéhez abszolút jól passzol a szilva íze, úgyhogy tutira nagyon finomságosak is a muffinjaid! :)

    VálaszTörlés
  6. Köszi, hogy játszol. Nagyon guszta a sütikéd, nekem nagy kedvencem lenne...:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek lettek a muffinjaid, és biztos finomak - imádom a gesztenyéset!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szépek lettek a muffinjaid, és biztos finomak - imádom a gesztenyéset!

    VálaszTörlés