2012. február 2., csütörtök

Habcsókos citromkrémes pite

Ritkán van nálunk citromos édesség. Nem nagyon szereti a család én viszont igen, úgyhogy kedveztem magamnak egy kicsit. Mit ne mondjak jól sikerült. Egy pár apróságok kivéve. Az egyik az hogy nem néztem a piteformám átmérőjét, így elég alacsony lett a citromos réteg. Az eredeti recept 20 cm írt, én meg ránézésre nemigen tudom megállapítani, hogy egy forma mekkora. Mint utóbb kiderült az enyém 26 cm volt. A másik az, hogy szépen lefotóztam egészben a pitét, és utána elmentem itthonról. Mire hazaértem, az a szerencsétlen kis darabka maradt amit a képen láttok, még csak arra se törekedtek, hogy szépen egyék meg, hogy fényképezhessem. de mondhatni ha csak ennyi marad az már jó jel :)
Kérdeztem is tesómat, szereti a citromosat. Azt mondta tulajdonképpen nem szereti, de ez most r..dt jól esett! Hát egészségünkre :) Hivatalos nevén Lemon meringue pie a neve, és már ez is gyönyörűen cseng.


Habcsókos citromkrémes pite:

Tészta:
225g liszt
50 g cukor
150 g margarin
1 tojás sárgája
1 ek hideg víz
egy kevés citomlé

A hozzávalókból, tésztát gyúrunk. De ne sokáig gyúrjuk így lesz jó omlós a tészta. 1 órára a hűtőbe tesszük. Kinyújtjuk egy lisztezett deszkán, majd a formába helyezzük. Alaposan megszurkáljuk villával. Alufóliát teszünk bele és így sütjük, 20 percig 200 fokra előmelegített sütőbe. Majd fólia nélkül még 5-10 percig. A sütőt vegyük le 150 fokra, majd kelleni fog a hab szárításához.

Krém:

50 g kukorica keményítő
125 g porcukor
300 ml víz
2 megmosott citrom leve és héja
2 tojás sárgája

A hozzávalókat elkeverjük, majd közepes lángon sűrű krémet főzünk belőle. Hűlni hagyjuk, majd a tésztára öntjük.
Hab:

3 tojás fehérje - nekem 6
csipet só
125 g porcukor - nekem 250 g

 Volt elfekvőben tojás fehérjém, és szeretjük is a habot így én meg dupláztam az adagot. A fehérjékhez adok egy csipet sót és pici citromlevet. Az utóbbitól keményebb lesz a hab. Elkezdem felverni a habot, majd lassan adagolom a cukrot hozzá. Jó 10-15 percig verem. Majd a citromos krémre kenem, nem lelapítva, nekem úgy tetszik ha kicsit kusza. 150 fokon, kb 25 percig szárítjuk. Hidegen és melegen is fogyasztható.



10 megjegyzés:

  1. Ne nevess, de erről megint egy sorozat jutott eszembe :D Emlékszem, h a Született Feleségekben Bree-nek volt a nagy specialitása ez a fajta (vagy ehhez hasonló) pite.
    És igen, újra mondom, h már ott csorgott a nyálam...na, de ez! Ááá, ide vele, az egésszel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy nevetek :) Én is láttam a sorozatban, sőt fent is van a neten a sorozatbeli recept, csak nem azt választottam :)

      Törlés
    2. http://cleaningbychoice.blogspot.com/2009/12/lemon-meringue-pie.html Ezen az oldalon találod innen irányít rá egy másik oldalra ott a recept. Ezen pedig Katherine ugyancsak citromos pitéjét találod :) http://www.bakespace.com/recipes/detail/Katherine%27s-Lemon-Meringue-Pie%3A-Desperate-Housewives/29534/

      Törlés
  2. Hűűű, nálunk sem sokszor van citromos, de ezt most én is szívesen megenném. :))) Jó, hogy dupláztad rajta a habot, nagyon- nagyon guszta lett. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, nekem is sokkal jobban tetszik magas habbal :)

      Törlés
  3. Én imádom a citromos süteményeket, na meg a habosakat is, úgyhogy ezt a tortát is szívesen megkóstoltam volna. Szerintem a családod éppen most döntötte el, hogy megkedvelik a citromos sütiket, és ez a torta volt a tesztalany.:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bár úgy lenne :) De nem vagyok biztos benne, mert azt mondták ehhez azért ne szokjak hozzá :)

      Törlés
  4. Csúcs, imádnivaló:) Én lime-osat ettem, de készíteni még nem volt időm, mert annyi recept várakozik:) Mindent szeretek, ami citromos és citrusos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Én is szeretem őket de sajnos szinte ezzel egyedül vagyok a családban. A lime-os is nagyon jó lehet :)

      Törlés