2012. február 15., szerda

Nugat latte muffin

Egy újabb finom muffin a Legkedveltebb muffinok című könyvből. Most már a harmadik muffint próbálom ki, és eddig mindig nagyon jó volt a végeredmény, azt hiszem mondhatom hogy jó könyvről van szó. Még kinéztem belőle magamnak egy sós és egy kelt muffint aztán befejeztem egy időre. Mostanában sokszor készítettem muffint. ennek ez egyik oka, a SAD 4. fordulója, szép krémes, díszes cupcake-eket készítettem. Majd meglátjátok. Csak attól félek, hogy a gyerekek annyira beleszerettek krémes tetejű finomságokba, hogy a simát már meg sem akarják enni. Legalábbis ezt szűrtem le Nagy B. megnyilvánulásából: De hisz ezen nincs is krém!
Ezt még ez előtt készítettem, jóízűen befalatozták. Finom rajta a ropogósra sült hab, nem is igényelt díszítést. Másnap még finomabb volt, mert még jobban kiérződött rajta a nugátos íz.


 Nugat latte muffin:

0,8 dl tej
10 dkg mogyorónugát
8 dkg vaj
2 tk instant presszókávépor - mi nem kávézunk itthon, a gyerekeknek volt,  ilyen gyereknek való gyerek kávé, vaníliás és csokis. Mindig szeretnek a mama kávéjából kotnyeleskedni, így mivel azt nem szabad, vettünk nekik, hogy együtt kávézhassanak. A csokisból csórtam egyet.
25 dkg cukor
fél tk étkezési keményítő
4 tojás
2 csipet só
25 dkg liszt
2 tk sütőpor
20 dkg tejföl

Tippként oda volt írva, hogy +10 dkg mogyorónugátot, apró darabokra vágva, szórjunk a tésztára, majd ezután tegyük rá a tejhabot. Én megtettem és nem bántam meg istenien nugátos volt :)

A tejet megmelegítjük, hozzáadjuk a nugátot és állandó kevergetés mellett megolvasztjuk, majd a vajat is hozzáadjuk, végül a kávéport.

10 dkg cukrot elkeverünk a keményítővel, 2 tojást szétválasztok. A fehérjét egy csipet sóval habbá verem majd hozzáadom állandó keverés mellett a cukrot míg szép fényes massza nem lesz.
A 15 dkg cukrot kikeverjük a tejföllel, nugátos tejjel, csipetnyi sóval., majd hozzáadunk 2 egész tojást és a 2 sárgáját. Gyorsan hozzáadjuk a sütőporos lisztet. 
4 ek tésztát félre teszünk. Majd belekanalazgatjuk a mélyedésekbe a tésztát. Én itt megszórtam az apróra vágott nugáttal. A félretett tésztát beleforgatjuk a tojáshabba. Majd tejhabként a muffinokra tesszük. 180 -ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Egyszerre sütöttem a Bircher- müzlis muffinokkal. Nálam ez volt a favorit, a gyerkőcöknek és az Uramnak inkább a müzlis ízlett.


2 megjegyzés: