2012. április 24., kedd

Budai fakras gombóc

Az egyik kedvenc ételemet hoztam most nektek.  Ez a Budai farkas gombóc. Apukám még egy budapesti étteremben tanulta ezt a receptet mikor ott dolgozott. Paprikás szósz, darált hússal töltött gombóc és sok sok fokhagyma. Mert a budai farkas gombóc lelke a sok fokhagyma. Tulajdonképpen sokféle módon lehet felhasználni, a hozzávalókat, ha nem kerülnek a gombócba, gombócra. a szósz és a töltelék, remek palacsintába is hiszen gyakorlatilag akkor hortobágyi húsos palacsintát kapunk. Ha csak szószunk marad akkor készíthetünk hozzá kis krumpli gombócokat, és kész is a tejfölös apró gombóc. Ez az az étel ami tuti nem fog kárba veszni.  A gyerekeknek egyébként mindig készítek apró gombócot a szószhoz, mikor ezt az ételt készítem, mert imádják.



Budai farkas gombóc:

A gombóc tésztája többféle képpen készülhet. Anyukás esküszik az 1:1 arányhoz, vagyis 1 kg krumpli, 1 kg liszt. Apukám pedig az 1:2 arányt szereti vagyis 1 kg krumpli, 50 dkg liszt. El lehet dönteni ki hogy csinálja. Anyu módszerével kicsit keményebb gombóc, Apuéval lágyabb gombóc készíthető. Én a kettő között vagyok mert az egyik nekem túl lágy a másik már picit keményebb annál amit én szeretek. Szóval rátok bízom.

Ezen kívül:

1 egész tojás

a krumplit megpucolom, feldarabolom, sós vízben megfőzöm, összetöröm és még melegen hozzáadom a lisztet, a sót és a tojást. Összegyúrom egy deszkán és hagyom teljesen kihűlni, persze jól alá kell lisztezni.
Mikor kihűlt kinyújtom, felkockázom, megtöltöm a kockákat, jó sok husival, össze gombócolom és lobogó forró vízben kifőzöm őket. Utána hideg vízbe teszem egy pillanatra a gombócokat. Majd egy szűrőben lecsepegtetem. Tányérra szedem és leöntöm a szósszal.

Szósz és töltelék:

Ez is kétféleképpen készíthető:

1. 2 nagy fej vöröshagymát, apró kockára vágok, megdinsztelem olajon. Őrölt paprikát adok hozzá, felöntöm vízzel, hozzáadok kb 30-40 dkg darált sertés húst. Sózom, borsozom. Jó sok fokhagymát adok hozzá, összezúzva vagy aprítva, kinek hogy tetszik és megfőzöm a húst. Majd leszűröm, a húst félre rakom hűlni, a levét pedig tovább főzöm. Hozzáadok egy doboz tejfölt, majd készítek egy 3-4 ek lisztből, vízből egy habarást és behabarom a szószt. Egy szép sűrű szószt kell kapjak.

2. Szintén egy pörkölt alappal kezdődik. Vagyis 2-3 nagyobb fej hagymát apró kockára vágok, megdinsztelem olajon. Őrölt paprikát adok hozzá, felöntöm vízzel. 2-3 db disznó csontot adok hozzá, valamint egy kevés lecsót. (ez nem kötelező, de Apukám azt mondja minden normális magyar ételben van lecsó). Ezt  jó sokáig főzöm, ha közben elkészül a pörkölt, annak a levét is hozzáadjuk. Mikor már jól megfőtt a csont akkor kiveszem a léből. Hozzáadom a tejfölt, majd úgyanúgy fejezem be mint a másikat. Ez a szósz sokkal ízesebb, finomabb. Én ezt használom.



11 megjegyzés:

  1. Guszta és nagyon finom lehet! Hasonlót már láttam az is tetszett de talán abba a gombócba nem tettek tölteléket. Nagyon finom lehet ez amit csináltál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Igen van olyan is mi azt apró gombócból készítjük :)

      Törlés
  2. A hortobágyi palacsinta nagy kedvencem, ez is nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen lényegében hasonlít, ha kipróbálnád nem bánod meg :)

      Törlés
  3. Jaj, nagyon finom lehet! Szeretem a gombócot, pláne hússal töltve, és pláne szósszal leöntve! :)

    VálaszTörlés
  4. Hűha! Nagyon klassz az ötlet! ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
  5. húúúú, csodásan néz ki! Nem mellesleg nagyon jó ötlet! :) Legközelebb így használom fel a darált husimat, ma már belekerült a bolognese mártásba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Az is egy nagyon finom módja az elkészítésének az biztos :)

      Törlés