2012. április 26., csütörtök

Fekete erdő torta

Nagyon sokszor készítettem már fekete erdő tortát. Tesóm, nagyon szereti és vagy névnapjára vagy szülinapjára ezt kéri. Idén szülinapra készült el, csoki halas díszítéssel. Nagyon tetszettek neki a halacskák, hiszen imád horgászni. Onnan is jutott eszembe hogy felteszem a tortát, mert horgász versenyre mennek a hétvégén a férjemmel. Habos, csokis és meggyes, igen jó kombináció. Bár azt mondta az Uracskám hogy túl sok meggy ragut tettem bele, de a többieknek pont jó volt az aránya. Bónuszként készítettem két csokinyalókát is, a gyerekek odavoltak értük :)



Fekete erdő torta: 28 cm torta

A szokásos piskótámat használtam, 6 tojásból, receptet itt találtok hozzá, ezt 3 felé vágtam.

Meggy zseléhez / raguhoz:

1 üveg magozott meggybefőtt
4-5 dl meggylé - én ezt mikor elteszem a meggy befőttet szintén szoktam elrakni
1 csomag pudingpor - vaniliás
ízlés szerint cukor, fahéj

A pudingport elkeverem a meggylével, és a cukorral. Mikor már csomómentes megfőzöm, nem túl keményre. Mikor leveszem a tűzről hozzáforgatom a kimagozott meggyet, majd hagyom kihűlni. Ekkor jó kocsonyás zselés lesz.
Felverek 7 dl tejszínt. Felvágom a piskótát és nekifogok rétegezni. 
A piskóta közepére tejszínhabot halmozok. Utána egy réteg meggyzselé, majd a széleit is feltöltöm habbal. Rá a másik piskóta és ugyanúgy járok el mint az előző lappal. Ráteszem a harmadik piskótát, lekenem tejszínhabbal majd kedvem szerint díszítem. Volt rá példa hogy a tejszín egy részét elkevertem olvasztott csokival, kihűtöttem majd úgy vertem fel. Csokis habbal is nagyon finom torta. 
Most meggyzselével, tejszínnel és csokihalakkal díszítettem a tortát.


 Csokihalak készítése:

Megolvasztom a tejcsokoládét. Sütőpapírból tölcsért készítek, megtöltöm csokival, majd egy sütőpapírra, vagy teflonos lapra halakat rajzolok vele. Berakom a hűtőbe. Mikor megszilárdult, fehér csokit olvasztok és akár sütőpapír tölcsérrel akár kis kanállal feltöltöm a halacska belsejét. Majd megint következik a hűtőzés. Mikor szilárd, óvatosan leveszem, és a tortára helyezem a díszeket.




 A csokinyalókákat utólag visszagondolva kicsit dekorálhattam volna, de sajnos el voltam havazva. Így egyszerű fehér csokiból készültek, a gyerekek nagy örömére.



Nagyon régi képek, még az első fekete erdő tortáimról:





11 megjegyzés:

  1. Ez nagyon nagy kínzás részedről! Imádom ezt a fajta édességet és ennyi finomságot egymás után. Nagyon guszta! Melyik fajta tejszínt használod, mert most pont azzal kínlódom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig igazán nem akarlak kínozni. Konkrétan ehhez a tortához növényi tejszínt használtam, Hulala-t, vagy Meggle-t mikor melyik van jobb áron. Unokatesóm tejcukor érzékeny ha jelen van az ünnepségen alkalmazkodom hozzá. Ha tuti biztos nem jön akkor Oké zacskós állati tejszínt szoktam használni.

      Törlés
  2. Én is szeretem és nagyon ötletes a kis halakkal!

    VálaszTörlés
  3. Mindig másképpen díszíted, és mind nagyon szép!!! A halacskástól elaléltam- tündéri lett!!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki, a díszítésed meg különleges:)Még sosem sütöttem fekete erdő tortát, csak kalácsot, ez valahogy kimaradt. A nyalókáid is szuperek, mindenre és mindenkire gondolsz:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Igyekszem mindenkire gondolni, bár itt a nagy gyerekek megsértődtek, hogy nem kaptak csokinyalókát :)

      Törlés
  5. Csodálatos!!! Micsoda ötleteid vannak, halacskákkal díszíteni, nagyon tetszik. Biztosan levetted a tesódat a lábáról, ezzel a mesés tortával.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Tetszett neki, hiába ha valaki horgász illik valami ilyesmivel meglepni :)

      Törlés
  6. Nálunk is a fekete erdő viszi a prímet! Aranyos a dekoráció!

    VálaszTörlés