2012. április 25., szerda

Vörös áfonyás - török mogyorós cantuccini két színben

Már régóta forgatom a fejemben hogy kipróbálom a cantuccinit. Elkezdtem utána nézni a dolognak. Nagyon tetszett TücsökBogár receptje és KicsiVu -nál is nagyon sok hasznos dolgot találtam. Na de persze rögtön kifogott rajtam hogy kakaós legyen vagy sima. Ne nem gondolkoztam sokáig, ha már lúd legyen kövér alapon mindkettő lett. Összedolgoztam kicsit a recepteket, és vettem egy kis részletet innen is onnan is. Pl. a tojás, vaj, liszt és a víz mennyiséget variáltam, gondolva arra hogy elkészítettem az alaptésztát, összekeverem a gyümölcsökkel - magokkal és miután elkészítettem a sima rudat, kevertem a maradékhoz némi kakaóport - így meglett a kakaós - inkább márványos cantuccinim. Sokat gondolkodtam még mielőtt nekifogtam megsütni, mi is a különbség a cantuccini és a biscotti között. Hát receptkereség közben KicsiVu-nál meg is lett a válasz. Minden cantuccini biscotti, de nem minden biscotti cantuccini. Hogy miért, ezt ő ragyogóan leírja olvassátok el nála, sok receptet is találtok, de ehhez a bejegyzéshez adtam meg a linket nagyon érdekes.
Azt rögtön tudtam, még mielőtt nézelődtem volna hogy vörös áfonyás és török mogyorós lesz, isteni páros nagyon ízlett, bár nem feleztem az áfonya mennyiségét egy egész zacskónyit tettem bele.



Vörös áfonyás - török mogyorós cantuccini két színben:

50 dkg liszt
25 dkg cukor
16 dkg puha vaj
1,5 tk vagy egy púpozott sütőpor
4 tojás
1 ek víz
15 dkg pirított egész török mogyoró
10 dkg aszalt vörös áfonya

A vajat kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a tojásokat és a vizet. Eldolgozom. Majd hozzákerül a sütőporos, sós, liszt. Szépen kialakul a tészta. Hozzáadom az aszalt vörös áfonyát és a mogyorót. Jól elkeverem egy kanállal. Majd egy sütőpapíros tepsire halmozom, úgy hogy rúd legyen. Nagyon hosszú volt a tepsim ezért két hosszú rúd lett belőle. Az első rúd a sima, majd a maradék tésztához kevertem 1,5 ek kakaót. Nem lett intenzíven kakaós, sőt inkább márványos mert ahogy kevertem megtetszett a csíkossága és nem törekedtem arra hogy rendesen elkevertem. Nekem így jobban tetszett, és nem utolsó sorban finom is lett. 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 20 -25 percre. Majd hagytam rácson kicsit hűlni, felszeleteltem 1 cm darabokra és 150 fokos sütőben sütöttem még 10 percig. Jól záródó dobozba teszem őket miután kihűlnek. Sokáig eláll, de nem ringatom magam hamis ábrándokba, nálunk erre esély sincs.




 Végül egy jól elkapott kép a nyuszikákról. Ugye milyen gyorsan nőnek :)

6 megjegyzés:

  1. Sejtelmes színűek, szépek! A nyuszkó de édes! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Nagyon cuki az biztos és ő csak egy a 18-ból :)

      Törlés
  2. Nagyon jól néznek ki, még sosem készítettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Nekem is ez volt az első, de nem az utolsó !

      Törlés
  3. Két remek ropogtatnivaló!! Szép gazdag :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, bizony és sok "töltelékkel" szeretem :)

      Törlés