2012. szeptember 24., hétfő

Gesztenyetorta csíkosba öltöztetve a SAD 9. fordulójára

Nagy kedvencem a Süss, Alkoss, Díszíts! nevezetű játék. Már a kilencedik fordulóját éli, ezúttal Praliné Zsuzsi, a Praliné Paradicsom blog írójának rendezésében. A Téma: A pöttyös és a csíkos a divat!!!
Hát rögtön megtetszett, és a kedvencemet választottam, vagyis a csíkosat. Már azt is tudtam hogy fogom díszíteni, azt amit készítek, csak azt nem tudtam még mit készítek. Aztán eszembe jutott, hogy a Férjem nagymamájának most tartjuk a szülinapi buliját, nevezetesen a 79. szülinapjáét. Nagy családi összeröffenés ez, és a torta mindig az enyém ilyenkor. Idén is villantanom kellett valami finomat, gesztenye volt a rendelés és ez mellé elkészültek a csíkos csokidíszek is. a gesztenye krémet Pici Juci receptje alapján készítettem, csak dupláztam a mennyiséget. Íme:


 Gesztenyetorta:

Tészta:
12 db tojás
12 ek víz
24 ek cukor
20 ek liszt
4 ek kakaópor
kevés citromlé
1 csipet só
1 csomag sütőpor
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét egy nagy tálba teszem a sárgáját egy bögrébe. A fehérjéhez adom a vizet, a sót, a citromlevet. Elkezdem felverni, amikor már majdnem kemény hozzáadom kanalanként a cukrot. Ha jól felverődött, hozzáadom apránként a tojássárgákat. Ha szép buborékos a tészta, a legalacsonyabb fokozatra veszem a robotgépet, és hozzáadom a sütőport. Majd kanalanként a lisztet. Ha kész egy kivajazott, sütőpapíros gáztepsibe öntöm. 180 fokra előmelegített sütőbe teszem úgy egy óra hosszára. 
Gesztenye krém:
1 l tej,
35 dkg cukor
8 tojás sárgája
4 ek liszt
50 dkg gesztenye massza + 5 dkg a díszekhez
1 rumaroma
6 dl tejszín
4 kk zselatin + tej az olvasztáshoz

A tojásokat kikevertem a cukorral, a liszttel, és a rumaromával, majd tejjel simára kevertem. Ezután sűrű krémet főzök belőle, Vigyázat állandóan keverjük, nehogy rántotta legyen. Majd még melegen hozzádolgozom a gesztenye masszát. Ha igényli, nekem igényelte a krém zselatint felolvasztom kb 1 dl tejbe, hagyom hűlni, majd adok hozzá a krémből, elkeverem és ezután keverem hozzá az egészet a krémhez. Ezután a felvert tejszínt is hozzáadom a krémhez. Egy nagyon jó állagú, jól dolgozható krémet kapok. Valamint igazán finom, nem túl édes, viszont nagyon jó gesztenyés krémet.

A piskótát három felé vágtam, minden réteget megkentem a gesztenyés krémmel, majd az oldalát és a tetejének egy résztét felvert tejszínhabbal díszítettem, egy habzsák és csillagcső segítségével.

Gesztenye dísz:

5 dkg gesztenye massza
5 dkg csokoládé

A csokoládét megolvasztom. A gesztenyemasszából kicsípek egy darabkát - én kicsit csepp alakúra szerettem volna őket alakítani - megformázom és a feléig olvasztott csokoládéba mártom. Sütőpapírra teszem és hagyom hogy megszilárduljon a csoki. Majd a tortára teszem.

Transzferfóliás csokoládé díszek:

20 dkg csokoládé nálam most étcsoki 
transzferfólia

Előkészítek egy tálcát amire sütőpapírt teszek. Ollóval kivágom, a tetszőleges formát a fóliából amit majd felteszek a csokira. Én három szögeket készítettem. A csokoládét megolvasztom és temperálom. (A temperálást Zsuzsinál olvassátok el, szuperül leírja, én a 2. módszert használom, nekem az a legegyszerűbb.) Egy erősebb zacskóba töltöm, a csokoládét, majd kivágom a végét és háromszögeket nyomok a sütőpapírra. Majd félreteszem a zacskót és a fóliákat óvatosan rásimítom a csoki tetejére. Ügyeljünk, hogy ne maradjanak légbuborékok! Ez nekem nem mindig sikerült, de első próbálkozásnak szerintem, elég jól sikerültek. Beteszem őket a hűtőbe. Majd miután teljesen megszilárdultak lehúzom óvatosan a fóliát róluk. Szépen lehet velük díszíteni és nem utolsó sorban finomak is, hiszen a csoki már csak ilyen.




 Fóliával:


 Már fólia nélkül:


13 megjegyzés:

  1. Óóó, nagyon csinos lett a tortád! Küldhetnél egy szeletet, olyan rég ettem már gesztenyéset :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon mutatós lett a csíkos gesztenyetortád! És biztos nagyon finom is - imádom a gesztenyéset!

    VálaszTörlés
  3. Tetszik a díszítés, szép lett a tortád. :)
    Rég nem ettem gesztenyés sütit, szívesen elfogadnék egy szeletkét. :)

    VálaszTörlés
  4. Szuperek lettek a csíkos csokik, jól feldobták a tortát! Isten éltesse sokáig a szülinapos Nagymamát! :)

    VálaszTörlés
  5. Szuper lett ez a torta, a csíkos díszek nagyon passzolnak hozzá! Örülök, hogy játszol!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon csini lett a tortád, a gesztenyetorta az egyik gyengém ;) hmmmmmm :)

    VálaszTörlés
  7. Csodaszép lett a tortád, és nagyon finom is lehet, különösen a krém receptje tetszik! :)

    VálaszTörlés