2013. január 30., szerda

Marcipános brownie pite - No. 44

Mostanában nem szándékoztam brownie -t készíteni. De gondoltam jelentkezem Flóra játékára. Azt tudtam, hogy a régen kinézett, marcipános brownie-t fogom elkészíteni. Nagyon finom lett. Marcipán rajongóknak ajánlom és persze a brownie híveinek is. Vészesen közeledek, az 52. pitémhez ez már a 44. és még most jönnek igazán finom dolgok!



Marcipános pite:

 Shortcrust pastry
250 g liszt csipet só 1 tk cukor 110 g vaj 50-60 ml víz
A liszttel elmorzsolom a vajat. Hozzáadom a sót és a cukrot, majd tésztát gyúrok belőle. Gyorsan dolgozom! 1 órára a hűtőbe teszem, majd lisztezett felületen, kinyújtom és a kivajazott formába teszem. Elősütöttem, 180 fokon 10 percet. Vakon sütöttem, vagyis a tészta tetejére sütőpapírt tettem ezt megtöltöttem rizzsel, így megtartja a formáját a tészta. Vigyázok, hogy a rizs ne érjen a tésztához. Ha megsült kiveszem a sütőpapírt és mehet bele a töltelék.

 Töltelék:

2/3 csésze liszt
2 ek holland kakaópor
csipet só
2 tábla tejcsokoládé
113 gr vaj
2 ek cukor
2 tojás
1/2 tk vanília
1/2 tk mandula aroma (színtelen)
8 dkg darabolt mandula


A csokoládét feldarabolom és a vajjal együtt megolvasztom, majd simára keverem. A tojást kikeverem a cukorral (az eredeti recept egy csésze cukort ír, nekem ezzel a 2 evőkanállal is eléggé édes volt, durván édes lenne az eredeti recept szerint) hozzáadom a mandula aromát, a vaníliát, a sót és a kakaóport. Majd hozzácsorgatom a csokis masszát és folyamatosan keverem. Végül hozzáadom a lisztet. A feldarabolt mandulát is hozzákeverem, majd mehet a pite tésztára. 170 fokon 25-30 percet sütöm.

Marcipános rész:

15 dkg marcipán + egy kevés a díszítéshez
kevés porcukor

A marcipánt porcukros felületen kinyújtom, majd a forró pite tetejére teszem, így kellően összetapad. Megvárom amíg hűl.

Máz a tetejére + díszítés

Marcipánból, virágokat szaggattam ki, leveleket és szárat készítettem. A virágok közepére egy szem rózsaszín díszítőcukrot nyomtam.

10 dkg csokoládét megolvasztottam, hozzákevertem 2 ek vajat, majd a marcipán tetejére csorgattam és elsimítottam. Így nem törik a csoki vágásnál. Hűtőbe tettem, hogy kicsit megkössön, majd díszítettem a marcipánnal


12 megjegyzés:

  1. Hű, de jól néz ki!Meg nagyon finom is lehet!
    Én ezt a"vakon sütést" még nem próbáltam. Másoknál is láttam pedig, van aki babbal csinálja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Teljesen mindegy mivel csinálja az ember lánya, lehet, bab, rizs, lencse, vagy speciális kerámia golyó. Ki mit akar :)

      Törlés
  2. Ez egy igazán csodálatos pite lett! Gratulálok:)

    VálaszTörlés
  3. Húha, nagyon ötletes, és isteni finom lehet!:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ügyes vagy, ez csoda jól néz ki! :) Ráadásul imádom a marcipánt, úgyhogy engem levettél vele a lábamról! :)

    VálaszTörlés