2013. április 18., csütörtök

Lemon curd (citromkrém) fagylalt szeder örvénnyel és kókuszos habcsók darabokkal

Most, hogy így címet adtam a bejegyzésnek, rá kellet jönnöm, hogy tudok élni. Olyan finom is volt, mint ahogy a neve hangzik. Finom citromos fagyi, enyhén szedres beütéssel és itt ott ropogós habcsók darabok. Tipikus volt nincs effektus. Mikor odanéz az ember először, az edény tele van, a második pillantáskor már nyoma sincs. Max a koszos edény, de mi az elismerés ha nem ez. 
Most készítettem először, lemon curd-ot, vagyis citromkrémet. 7 dl-es befőttes üveg lett tele. Hát muszáj volt elhasználni. Készült belőle torta, cupcake, és ez a fagyi.


 Lemon curd - Citromkrém:

5 nagy citrom leve és héja
4 tojás
10-15 dkg cukor ízlés szerint
7 dkg vaj

A citromokat megmosom, lereszelem a héjukat, kifacsarom a levüket és egy fém tálba teszem. Hozzáadom a tojásokat és a cukrot. Szépen kikeverem. Majd gőz felett sűrűre főzöm. Leveszem a tűzről, és kis kockánkként hozzáadom a vajat. Beledobok egy kockát simára keverem, majd mehet a következő.
Nekem egy 7 dl-es befőttes üveg tele lett ezzel az adaggal. Még melegen az üvegbe tettem, majd mikor kihűlt a hűtőbe. Két hétig eláll,  bár nálam nem bírta eddig.

Szederpüré:

10-20 dkg fekete szeder (lehet fagyasztott is)

A szedret botmixerrel lepürésítem, majd átpaszírozom egy szűrőn. Én nem édesítettem, mert savanykásan szerettem volna.

Főzött fagyi alap:

2 tojás sárgája
2 dl tej
2,5 dl tejszín
ízlés szerint cukor
1 tk vanília
4-6 ek citromkrém

A tojások sárgáját kikeverem a cukorral, majd simára keverem a tejjel. Krémet főzök belőle, majd hagyom teljesen kihűlni. Akár egy éjszakát is állhat, hogy sűrűbb legyen. Hozzákeverem a citromkrémet. Ízlés szerint. Felverem a tejszínt és hozzáadom a vaníliát. A két krémet óvatosan elkeverem. Majd jól záródó dobozba öntöm, és a fagyasztóba teszem. Óránként átkeverem a villával. Mikor már jó az állaga hozzáadom a fekete szeder pürét és óvatosan elkeverem, hogy márványos legyen a fagyi. Tálaláskor kókuszos habcsókot morzsolok rá.

Kókuszos habcsók:

2 tojás fehérje
15 dkg cukor
3-4 ek kókuszreszelék

A fehérjét felverem, majd hozzáadom a cukrot, majd tovább verem úgy 5 percig. Majd hozzáadom a kókuszt és tovább keverem. 160 fokra előmelegített sütőben szikkasztom, amíg jó ropogós nem lesz.


6 megjegyzés:

  1. Egy igazi Gourmet vagy!:-)) Nagyon jól hangzik az összeállítása a fagyinak.Hát mit ne mondjak, én is tudnám élvezni:)

    VálaszTörlés
  2. A volt-nincs effektusba én is szívesen beszálltam volna! ;-DD És tudsz élni, ez igaz és így van jól!! :))))

    VálaszTörlés
  3. Imádom a lemon curd-öt, meg a szedret is, nagyon jó ízkombináció:) Nálam is kezdődik a fagyiszezon:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már alig várom, mindig olyan finomakat csinálsz :)

      Törlés