2013. május 24., péntek

Spárgás újhagymás quiche - lepény

Az első találkozásom a spárgával. Nagyon ízlett, bár a két zöldség tagadó a családban, persze meg sem kóstolta. Úgyhogy Én és kisebbik fiam ettük meg, mi viszont nagyon jó ízűen. Nagyon szeretem a quiche-ket, lepényeket. Még amikor Franciaországban tanultam, akkor lettem függő. Az íz a végtelenségig, variálható, de mindig finom.



 Spárgás újhagymás quiche - lepény:

Tészta:

25 dkg liszt
12,5 dkg vaj vagy margarin
1 tk só
1 tojás
hideg víz

A lisztet a sóval elkeverem, a vajjal elmorzsolom. Majd hozzáadom a tojást és annyi hideg vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. 1 órára a hűtőbe teszem, majd kinyújtom és a kivajazott formába teszem. Megszurkálom villával. Megint 15 percet hűtöm. Megsüthetem súly nélkül is, ha alaposan megszurkáltam, de ha nem vagyok biztos magamban érdemes súlyt rakni középre. Vagyis egy darab sütőpapírral kibélelem, majd töltök bele rizst, babot, lencsét stb. 180 fokon 7 percet sütöm. Kiveszem a sütőből, majd a súlyt is elveszem, megtöltöm, és 180 fokon 25-30 percig sütöm. 

Töltelék:

12 szál spárga 
2 tojás
2 dl főző tejszín
3 újhagyma
só, bors, kakukkfű
2 szelet házi sonka

A sonkát felszeletelem és elősütöm. A spárgát, megtisztítom és cukros, citromleves vízben 10 percet főzöm. Majd kiveszem és a felét feldarabolom. Az újhagymát felkarikázom. A tojást elkeverem a tejszínnel és fűszerezem. Az elősütött tésztára teszem a sonkát az újhagymát és a feldarabolt spárgát. Leöntöm a tojásos masszával, majd ráteszem az egész spárgákat. Végül reszelek rá egy kevés sajtot. Sütőbe teszem és megsütöm. 
Nagyon finom salátával.



3 megjegyzés:

  1. Én még sosem ettem spárgát, de nagyon mutatós ez a lepénykéd:)

    VálaszTörlés
  2. De szívesen becsatlakoztam volna harmadiknak a zöldségevő-csapatba! ;-)

    VálaszTörlés