2013. szeptember 21., szombat

Fügés mandulás brownie

Nagy rajongója vagyok a brownie-nak. Elég jó áron sikerült fügét vennem, gondolkodtam mi is legyen belőle. Ami nem macerás, gyorsan kész van, és persze minden van itthon hozzá. Miközben nézelődtem, a konyhában, nagyobbik fiacskám csatlakozott hozzám, így valami olyat kellett sütnöm amiben segíthet.
Süssünk csokis sütit, tudod, mennyire szeretem kavargatni a csokit a vajjal. Füge és brownie? Miért is ne! Így kis segítőmmel nekifogtunk megsütni. Hamar kész lett, már várták a fiúk. De ugye az én segítőkész fiacskám nemigen eszi meg a fügét, a kicsi annál inkább. Mikor oda fordultam, már láttam hogy megoldották, nagy fiam odaadta a kicsinek a fügét. Ő pedig lelkesen befalta a szeletet két fügével.



 Fügés mandulás brownie:

170 g vaj
200 g étcsokoládé
5 tojás
3 ek kristálycukor
1 csomag bourbon vaníliás cukor
3 ek liszt
2 ek kakaópor
csipet só 
6 füge
5 dkg aprított mandula

A csokoládét megolvasztom a vajjal a microban, majd simára keverem (Ezzel a feladattal nyugodtan megbízhatjuk gyerkőcünket, mert nem túl meleg a massza, és szívesen kikeverik simára)
A tojást, kikeverem a cukorral, hozzáadom a sót, a vaníliát és hozzácsorgatom a csokis vajat. Elkeverem, majd mehet hozzá a liszt és a kakaópor. Hozzákeverem az aprított mandula egy részét. Mikor már szép sima a massza, beleöntöm, a 20x25-ös tepsibe. A fügét megmosom ketté vágom, és a massza tetejére teszem, szórok mellé egy kevés mandulát. 170-180 fokon sütöm, 30 percig.

Tipp: Ha van otthon narancs - ami a fügével jól passzol, - lehet belekeverni egy fél vagy egy egész héját, narancs nagyságától függően.



4 megjegyzés: