2011. szeptember 22., csütörtök

Csokoládéhabos ekler

Tesóm, kedvence. Kérdeztem, mit süssek a névnapjára? Nagy kajánul odatette hát mit? Eklert! Tudta, hogy még nem csináltam, meg azt szerinte nem is nagyon lehet itthon elkészíteni, úgyhogy amit akarok azt csinálok. Na persze! Mindent lehet itthon, csak akarni kell ! Nekifogtam, az újságaimban és a könyvekben keresni receptet. Igazából klasszikus receptet jobb szerintem könyvből keresni, mint a netről, de ez klasszikus könyves recept vihetitek, nekem nagyon bevált. Nagymamáink receptjei című könyvből vettem, bár nem hiszem, hogy sok nagymama készített. De lehet, hogy tévedek :)
Nem akartam egy fajtát készíteni, ezért kétféle habot csináltam egy tejcsokoládésat, meg egy mogyorósat. De ezek elfogytak, így mivel volt még otellóhabom, ezért lett 2 db otellós is. Mind nagyon finomra sikerült, el a tészta is jó lett, pedig féltem tőle nagyon. De majdnem olyan volt elkészíteni mintha egy besamel alapot készítenék csak tovább kell égetni a tésztát.


Csokoládéhabos ekler:

24 dkg liszt
24 dkg margarin
250 ml víz
1 kk só
1kk cukor
8 tojás

Ez két adag, ebből, 14 nagy ekler jön ki.

Egy edénybe felteszem a vizet, a vajat, a cukrot és a sót, felforralom. Mikor felforrt, hozzáadom a lisztet és 5 percig pirítom, égetem, folyamatos keverés mellett. Leveszem a tűzről miután kiégettem, és egyenként hozzáadom a tojásokat, mindet jól elkeverem vele és egy jól kezelhető tésztát kapok. Egy nagy csillagcsövet teszek a habzsákba (nem tudom a pontos méretét, mert apai örökség) Egy sütőpapíros, vagy kivajazott, kilisztezett tepsire, nyomok 10 cm csíkokat. A sütőt előmelegítem 200-220 fokra, vizet spriccelek belé a kezemmel, majd rögtön beteszem a tepsit. Ezt minden tepsinél megismétlem. Nem nyitom ki a sütőt, csak a amikor már szép barnák a fánkok, akkor jó ha jó szikkadt, és szépen kopog, ha hozzányúlok. ez kb 15-18 perc volt nekem, ha kisebbeket készítek akkor ez az idő is csökken. Rácson kihűtöm őket, majd félbe vágom és töltöm.

Krém: 

5 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 csomag vaníliás puding
1l + 3 dl tej

Az 1 liter tejet felteszem főni. Egy nagyobb mérőpohárba teszem a cukor felét, a van. cukrot, a tojás sárgáját, a pudingokat, majd felöntöm annyi tejjel hogy csomómentesre tudjam keverni. A meleg tejhez csorgatom és sűrűre főzőm. Felverem a tojások fehérjét, a másik rész cukorral, és úgy még forrón hozzákeverem a krémhez. Óvatosan, maradjon levegős. Kihűtöm de közben többször megkeverem.
Ez a klasszikus krémes krémje, de mákos guba tortához is szoktam használni.

Hab:

1 tábla tejcsokoládé
2,5 dl tejszín
1-2 ek cukor

+1 tábla csoki a tetejére

A cukrot a tejszínnel felforralom, majd beletördelem a csokoládét, elkeverem míg szép sima nem lesz. Kihűtöm és többször átkeverem. Majd felverem a habot és hűtőbe teszem.

Összeállítás:

A fánkokat egy éles késsel kettévágom. A habzsákba csillagcsövet teszek. Megtöltöm a sárga krémmel. Minden fánkot megtöltök vele. Elmosom a zsákom, mert nekem olyan van amit csak megmosok, megtörlöm és már folytathatom is másik krémmel, nem ázik el  a zsák. Megtöltöm a tejszínhabbal és minden fánkot megtöltök vele. Ráteszem a felső részeket. Megolvasztok 1 tábla csokoládét és megcsíkozom vele a tetejüket. De én teljesen mártott tetejűt és cukormázasat is láttam már, ez ízlés kérdése szerintem.
A másik kettőt is felteszem amint tudom.
A tesómnak mind ízlett, a férjemnek a mogyorós volt a kedvence, a többiek meg nem tudtak választani :) Az otellós is finom, különleges volt :)


A mogyoróst, már ügyesebben csíkoztam: 



















2 megjegyzés: