2011. szeptember 8., csütörtök

Egyiptomi torta - Keresztelői torta I.

Kis B keresztelői tortája volt. Nyár közepe volt, nem akartam semmi, hivatalos ünnepélyes tortát. Jópofát, színeset, akartam, valami különleges töltelékkel. Nem tudtam dönteni a vörös bársony torta között és az egyiptomi torta között. Hát akkor legyen emeletes! Mert mind kettő kell nekem. Két bejegyzésre bontom ezt a tortát, most az egyiket írom, utána a másikat. A finomabbal kezdem, az egyiptomi tortával :)
Palachinka oldalán találtam, jó egy évvel ezelőtt. Isteni torta. Diós alapon, egy sárga krém és egy ropogós tejszínhab, nagyon finom. Férjem ezt rendelte a hétvégére, a nagymamája szülinapjára.


Egyiptomi torta :  24 cm tortaformához

3 db lapot kell sütni, külön a legjobb, én nem próbálom meg egybe.

Tészta:
3 tojásfehérje
3 ek cukor
1 ek liszt
60 g őrölt mogyoró, nekem nem volt otthon őrölt dióval csináltam

A tojásfehérjéket, felverem, majd hozzáadom a cukrot, tovább verem, majd óvatosan hozzáadom a lisztet, valamit az őrölt mogyorót.
170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöm.

Sárga krém:

10 tojássárgája  (Adja magát, hogy 1 fehérje kimaradt, én azt hozzáadtam az alsó laphoz és arányosan növeltem a mennyiségeket, ezért is lett az picit vastagabb)

10 ek cukor
5 és fél ek liszt - én ezt sokalltam, nem tettem bele ennyit.
2 vaníliás cukor
340 ml tej
170 g vaj

A vajat, habosra keverem a cukorral. A tojássárgájából, lisztből, vaníliás cukorból és a tejből sűrű krémet főzök. Kihűtöm, néha átkeverem. Ha jó, habosra keverem a vajas cukorral. Majd a krémet a hűtőbe teszem.

Ropogós krém:

200 g + 4 ek cukor
120 g apróra vágott pirított dió
2,5 - 3 tejszín + ha be akarom vonni a tortát akkor 5-6 dl kell számolni.

A cukrot meg karamellizálom, majd hozzáadom a diót. Összeforgatom, és egy sütőparíros tepsire teszem és elkenem, siessünk mert hamar dermed. Ha megdermed, leszedem, egy konyharuhába teszem előveszem a húsklopfolót (és lazán kiadom a mérgem amiért 40 fokba ekkora m...a vagyok, tortát sütök) és összetöröm a grillázst. Mindig belekukkantok a konyharuhába, ha elég apró akkor abbahagyom.
Tipp: Úgy is el lehet készíteni, hogy csak a karamellt terítem szét a sűtőpapíron, majd azt töröm össze, a diót megpörkölöm, majd darabokra vágom és így adom külön a tejszínhez.
Felverem a tejszínt (elvileg itt adom hozzá a 4 ek cukrot, én nem tettem és jól tettem, mert úgy szerintem túl édes lett volna, így is elég édes volt), óvatosan hozzá forgatom a grillázst. Hűtőbe teszem amíg nem kezdem el összeállítani a tortát.

Összeállítás: 1 réteg tészta, rá a sárga krém, erre a ropogós, ezt megismétlem még egyszer, majd lefedem egy tésztával. A külsejére tejszínhabot teszek és kedvem szerint díszítem.

Nagyon finom, kicsit macerás a lapok miatt, de mire azok kisülnek a többivel is kész vagyok, tehát érdemes kipróbálni :)

Tulajdonképpen ezután a torta után döntöttem el, hogy ha legközelebb, díszítek tortát bonbonnal, akkor az már a sajátom lesz :)
Íme a torta egészben:






4 megjegyzés:

  1. szia,remelem segiteni tudtam ezzel a linkel es ez az amit keresel. Gyongyi

    http://palachinkablog.com/category/course/dessert/page/4/

    VálaszTörlés
  2. Szia! Mennyi tejszín kell a ropogós krémhez? Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Olyan 2,5 - 3 dl tejszín, Ha kívülről is be akarod vonni akkor olyan 5-6 dl. De javítom a receptet :)

    VálaszTörlés