2011. november 13., vasárnap

Rákóczi túrós torta

Már régóta készítem, ezt a finom és egyszerű süteményt. Nagy B. valami édességre ácsingózott, de valami torta legyen. Ezt kikötötte. Volt itthon egy kis túróm, nem tudtam mit csináljak belőle, Ő találta ki, hogy legyen az a lekváros. Épp ezért változtattam kicsit az arányokon, és meglett az áhított torta. Az eredeti receptet a Mindenki szakácskönyve című könyvből vettem, még nagyon régen. 
Nagyon jól sikerült, tesóm barátnője reménykedett, hogy lesz nálunk valami süti, nagyon díjazta ő is :)


Rákóczi túrós torta: 28 cm-es tortaformához

Tészta:

200 gr liszt
50 gr cukor
120 gr vaj
1 tojás sárgája
70 gr tejföl
1/2 csomag sütőpor
csipet só

Túró töltelék:

50 dkg túró
3 ek porcukor
2 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1 csipet só
1,5 ek búzadara
1ek tejföl

Hab:

3 tojás fehérje
250 gr cukor

Tetejére:

Sárgabarack lekvár

Összegyúrom a hozzávalókat, majd egy kivajazott, kilisztezett, tortaformába nyomkodom. Megszurkálom egy villával, jó sűrűn. Majd elősütöm, 180 fokon, kb. 10-13 percig. Ezalatt az idő alatt elkészítem a túrótölteléket. Ez nagyon egyszerű, mert csak egy tálba teszem a hozzávalókat és robotgéppel szépen eldolgozom. Mikor elősült a tészta, rákenem a tölteléket, és visszateszem 20-25 percre. Amikor már majd nem megsült előveszem a tojásfehérjéket, felverem őket, majd fokozatosan hozzáadom a cukrot és tovább verem, míg jó kemény nem lesz, habcsókos. Beletöltöm egy habzsákba (csillagcsővel) és a még forró tortára nyomom. Kedvünk szerint, én a hagyományos rácsos mintát szeretem ennél a sütinél. Visszateszem a sütőbe és szikkasztom (150 fokon) amíg kemény nem lesz a hab, úgy szeretem, ha kicsit barna. Ha kész akkor a réseket, megtöltöm, házi sárgabarack lekvárral. Kicsit hűlni hagyom,  és már lehet is enni :)



4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, és főleg csábító!!! El is loptam azt a szeletkét.:)

    VálaszTörlés
  2. Fenséges és finom, szép torta!

    VálaszTörlés