2011. december 19., hétfő

Tejfölös gombás csirke, rizzsel

Nem éppen ünnepi étel, de megígértem még az elején, hogy rendszeresen teszem fel azokat az ételeket amiket szívesen eszik az én húst, alapjáraton nem szívesen evő nagyobbik gyermekem. Ez pedig egy olyan étel amiben szívesen megeszi a húst jelen esetben a felkockázott csirkemellet. A kicsi is nagyon szereti :) Amikor régen csak magunknak csináltam több borsot tettem bele de a gyerekek miatt most nagyon minimális van benne hiszen utána borsozni mindig lehet. Viszont az ő kis gyomruknak egyáltalán  nem hiányzik az erős fűszer.



Tejfölös gombás csirke, rizzsel:

 Gomba szósz:

1 kg gomba
1 fej hagyma
olaj
1 nagy doboz tejföl
ízlés szerint só, bors
4-5 ek liszt
A hagymát megpucolom, apróra vágom, és kevés olajon megpirítom. A gombát megmosom és tudom hogy buta szokás de lehúzom a héját, külső részét. Majd felszeletelem kisebb nagyobb kockákra. Hozzáadom a hagymához és megpirítom. Mikor kiengedte a levét és el is főtte, hozzáadok a lisztet, picit megforgatom vele.  A liszt mennyisége attól függ mennyire akarom sűrűre és persze ha nem elég sűrű a végén készíthetünk egy habarást hozzá. Kevés vízzel felöntöm és csomómentesre keverem. Sózom, borsozom. A tejfölt egy kis tálba teszem, merek hozzá a szószból majd csomómentesre keverem. Azért a szószból merek hozzá, mert így kiegyenlítem a hőt és szép simára tudom keverni az egészet, nem fordul elő az hogy a tejföl darabokban úszik az ételben. Rottyan egyet, és már kész is.
Csirke kockák:
2 csirkemellet, kockákra vágok. Egy fej hagymát megpucolok, felkockázom és megdinsztelem. Hozzáadom a csirkekockákat. Sózom borsozom és megpirítom őket. Amikor már jók, hozzáforgatom a gomba szószhoz, ha kevés lé van az alján attól még finomabb lesz. Jól elkeverem és már kész is a tejfölös gombás csirke. Párol rizzsel tálalom.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom!!! Nálunk is kedvelt a gombás-szószos húsi.Látom Te is szereted a gombát mindenféle formában.:)

    VálaszTörlés
  2. Ez egy örök klasszikus, nálunk is nagyon népszerű:) A gombát is elég sokféleképpen készítem és gyakran, mert nagyon egészséges.

    VálaszTörlés
  3. Gizi, igen nagyon szeretem, meg szerencsére a gyerekek is. Gombával társítva szinte minden húst megesznek szóval ez nagy szó :)

    VálaszTörlés
  4. Trollanyu, sokoldalú a gomba az biztos én még töltöttnek is nagyon szeretem :)

    VálaszTörlés