2012. január 11., szerda

Parfé torta

Kedves szilveszteri baba férjem idei tortája. Mert ugye téli gyereknek valami jó hideget készítsen az ember szülinapi tortaként. Jégkrém tortát szeretett volna, neki mindegy hogy milyet. Már jó régen megláttam Mohánál ezt a parfé tortát. Úgy gondoltam ideje elkészíteni valami hasonlót. Tejcsokoládét, sajtkrémet, gesztenyét és fekete szedret használtam. Tejszínnel díszítettem de csak érzéssel, nem akartam befedni az egész tortát vele. Nagy sikere volt ízlett mindenkinek még a hidegben is. A gyerkőcök is nagyon rá voltak indulva. Egy hibája mégis lett. Én túl sok gesztenyét raktam a rétegbe és nagyon elnyomta a többi ízt. Elég sokkal kevesebb is :)



 Parfé torta:

Piskóta:

2 tojás
2 ek liszt
2 ek cukor

A tojásokat kettéválasztom. A sárgáját kikeverem a cukorral. Majd hozzáadom a lisztet később a felvert tojásfehérjét. 26 cm kivajazott, sütőpapíros formában megsütöm.
Parfé alapja:

10 tojássárgája
1,2 l tej
30 dkg cukor

Az ízek:
10 dkg aprított tejcsokoládé
12,5 dkg házi sajtkrém valamint 1 tk vanília
25 dkg  gesztenye massza - utólag belegondolva is sok, elég belőle 10-15 dkg
20 dkg fekete szeder - a szedret, pici vízzel felfőzöm, jól összetöröm közben. Amikor kész egy szűrőn át paszírozom hogy szép sima öntetet kapjak.
1 l tejszín + 2 dl a díszítéshez

Kicsit magasabb tortát szerettem volna ezért növeltem az alapot. A tojássárgákat kikeverem a cukorral és a fokozatosan hozzáadom a tejet. Kis lángon, kézi habverővel állandóan kevergetem, amíg besűrűl és 4 részre osztom.
Az elsőhöz adom a csokoládét és elkeverem.
A másodikhoz a sajtkrémet és a vaníliát teszem.
A harmadikhoz a gesztenye masszát, és jól eldolgozom vele.
A negyedikhez a szeder szószt adom és szépen eldolgozom vele.
Amikor kihűltek egy éjszakára a hűtőbe teszem őket. Másnap mindegyik réteghez adok 2,5 dl felvert tejszínt.
A tortaformába teszek egy alufóliával bevont kartonpapírt, hogy megmagasítsam legalább 5 cm-rel. Nekem ez éppen csak nem lett kicsi pont szinelt a massza és a karton.
Tehát a formába teszem a piskótát majd ráöntöm a csokis masszát. Beteszem a fagyasztóba, majd mikor megfagyott felverem a következő adag tejszínt a masszához keverem, majd a tetejére öntöm. És ez így megy az utolsó rétegig.
Ha már teljesen megfagyott eltávolítom a formát és a kartont. 2 dl felvert tejszínnel és szeder szemekkel díszítettem. Ha megfagyott a díszítés akkor mindenképp vonjuk be fóliával, nehogy hűtő ízű legyen a tortánk.





6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű:) Látom ti szeretitek a fagyasztott desszerteket:) Nagyon dekoratív, bármilyen alkalomra tökéletes desszert:)

    VálaszTörlés
  2. Trollanyu köszi, igen a férjem gyakran kér hasonló finomságokat, legyen az tél vagy nyár :)

    VálaszTörlés
  3. Hát ez valami fantasztikus lehet! Ki fogom próbálni egyszer! :-) Köszi, hogy megosztottad velünk!

    VálaszTörlés
  4. Ez a torta valami gyönyörűséges!!! Lehet megpróbálkozom majd vele, de ilyen szép biztosan nem lesz.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gizi, köszi :) Képességeidet ismerve még szebb is lesz :)

      Törlés