2012. november 2., péntek

Otelló szőlős pite - No. 31

Nagyon szeretem ezt a szőlőt. Igaz nem sok van belőle itthon 4 sor de, szüret idején mindig csórok belőle sütinek. Bár tavaly bonbont készítettem belőle. Nagyon finom íze van, más mint a többi szőlőé, kicsit karakteresebb. Ideális pite alapanyag ízileg, viszont elég sok levet ereszt, nem hiába borszőlőről beszélünk. Mostanság ez lesz az utolsó, gyümölcsös pitém, hiszen elkezdtem már hangolódni a Karácsonyra, így a krémesebb, csokisabb  piték kerülnek majd előtérbe. Na meg a nagy kedvencemet sem hagyom ki a marcipánt.


 Otelló szőlős pite:

Zsíros tészta:

Egy régi módi tészta, ami bizony zsírral készül. Itt találtam a receptjét.

8 ek vaj
10 ek zsír
8 ek víz
1 ek borecet
csipet só
negyed teáskanál sütőpor
1 teáskanál cukor
2 és 1/2 bögre liszt

A zsírt és a vajat elmorzsolom a liszttel. Hozzáadom a többi száraz összetevőt. A borecetet és a vízet elkeverem és apránként hozzáadom és összegyúrom a tésztát. 4-6 órára beteszem a hűtőbe.

Töltelék:

60-70 dkg szőlő - előző este kicsit összetöröm, de nem teljesen, hogy engedjen levet, mert nagyon eláztatná az egészet

1 bögre cukor
csipet só
3 ek étkezési keményíítő
1 ek tápióka por
1 tk citromlé
1 ek vanília aroma
2 ek vaj
1 ek cukor a pite tetejére

A tésztát kinyújtom, a formába teszem és a hűtőbe visszateszem. A szőlőt, előző este kicsit összetöröm, hogy engedjen levet. A sütés napján ebből, leszűrök. A leszűrt léből finom szószt lehet készíteni.
A szőlőt, elkeverem a cukorral, a keményítővel és a tápiókával. Hozzáadom a citromlevet, és a vaníliát.
Beleöntöm a tésztára, majd a tetejére rárakom a vajat. Kinyújtom a tészta másik felét és a tetejére teszem. A végeit lezárom, én most például összetekertem. A tetején vágok néhány légrést. Megszórom cukorral. 200 fokon sütöm, 20 percig, majd leveszem 180 fokra és további 40 percig sütöm. Hagyom hűlni. Most is igaz, az ami az ilyen típusú pitékre, ha melegen tálaljuk, akkor kicsit folyós a közepe, ha hidegen akkor szilárdabb a belső része.



8 megjegyzés:

  1. Nagyapámnak még volt szőlője, Otelló is volt, bár kislány koromban nem kedveltem:) Pitének viszont isteni finom lehet, és a színe is olyan csodás:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, isteni finom és a színe is nagyon szép :)

      Törlés
  2. Nagyon finomnak látszik, én is szeretem az Otelló szőlő karakteres ízét! :)

    VálaszTörlés
  3. Ezek a piték! Csodafinom lehet ő is!

    VálaszTörlés
  4. Még szőlővel semmilyen pitét nem sütöttem. Pedig ezt megérné kipróbálni, már a gyönyörű színei miatt is.

    VálaszTörlés