2013. május 9., csütörtök

Házi joghurt

Elég sokan vagyunk a családban, és persze mindenki szereti a joghurtot. Elég költséges is és sajnos sokszor nem vagyok megelégedve a bolti joghurtokkal. Ezért azt gondoltam, hátha lehet házilag is készíteni. Mivel nekem tanyáról hozzák a tejet, hetente kétszer, így a jó alapanyag biztosított volt. Aztán a River Cottage egyik adásában, Hugh készített házi joghurtot, ami megadta a végső lökést.
Utánanéztem és kedden el is készült az első adag joghurt. ISTENI lett. Sűrű, krémes, azzal ízesítem, amivel épp jól esik és sokat tudok készíteni, így bőven jut mindenkinek. Ma már megint készítettem egy adagot, tehát a hétvégi sütink tuti joghurtos lesz.
A házi tej könnyen beszerezhető, több helyen is láttam már tej automatát, amibe naponta friss tej házi tej kerül. Hogy dobozos tejből megvalósítható e azt nem tudom, én mindenképp 3.5 -ös tejjel próbálkoznék.


Házi joghurt:

1,5 liter tej
1 kis doboz élőflórás joghurt - (nálam aktívia) később a saját joghurt maradékát használom "oltó ként"
1 ek cukor

A tejet felforralom, majd 40-35 fokra hagyom hűlni. Egy nagy befőttes üveg aljába kanalazok, élőflórás joghurtot, és a cukrot. Kicsit összerázom. Majd rákanalazom a tejet. Ismét kicsit megrázom. Én egy meleg sálba tekertem a lezárt üveget, és lefedtem egy mellénnyel. 10-18 óra múlva kész is a házi joghurtom, amit kedvemre ízesíthetek. Én kíváncsiságból, többször ránéztem és átkevertem. Hűtőbe tettem, hogy jól lehűljön.
A gyerekek eperrel ették. Én zabpelyhet tettem bele, vörös áfonyával és némi eperrel. De az abszolút kedvencem a kókusz chips-es volt. 

1,5 liter tej - 240 ft
1 kis dobozos aktivia - 88 ft 

A cukrot nem számoltam mert minimális. De barátok közt is lett, 1,5 liter joghurtom 330 forintból. Sőt a második alkalommal már saját joghurttal oltom a tejet, így az is lejön az árból!





6 megjegyzés:

  1. Próbálkoztam én is, de elég híg lett. Biztosan függ az oltótól is. Meg kell próbálnom activia-val:-)

    VálaszTörlés
  2. Már készítettem én is joghurtot az is finom volt számomra elég sűrű is abba cukrot nem kellett tenni. Nagyon finom volt még az mikor gyümölcsöset csináltam. A gyerkőcöknek biztos ízlene az is.

    VálaszTörlés
  3. Na,a dobozos tejből,meg ne próbálja senki!
    Egyre többen,térnek vissza a házi készítésű tejtermékekre,ami szerintem nagyon jó.
    Mellettünk is van egy tej automata,és bár magában szinte egyikünk sem issza, joghurtot én is szoktam belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, annyi mindent raknak a tejtermékekbe, hogy őrület. Nem is tudom milyen tej lehet az ami 6 hónapig eláll.

      Törlés