2013. július 11., csütörtök

Fekete szedres tejszínes csokikrémes torta

A húsvéti sütemények egy része, a pucoljunk-ki-mindent-a fagyóból projekt szerint készült. Idén valahogy nagyon nem ment a szeder, pedig volt 5 kg a hűtőben. Így lett ez a torta. Nagyon finom lett, a fiúknak és az Uramnak is ízlett és persze nem utolsó sorban a locsolóknak is. Megvolt az egyensúly, mert csokis is volt, ugyanakkor gyümölcsös is. Nemegyszer arra lettem figyelmes, hogy gyümölcs mániás kisebbik fiam, leszalad a konyhába és az ujját nyalogatva tér vissza. Gondoltam nesze neked hab. És nem! A szederpürét nyalogatta a tetejéről lelkesen.



Fekete szedres tejszínes csokikrémes torta:

A piskóta szintén a szokásos ezúttal 4 tojásból. 24cm-es formához

A tejszínes csokikrém:

3 dl tejszín
150 g tejcsokoládé
ízlés szerint cukor, én egy teáskanállal tettem bele

A tejszínt felforralom a cukorral, majd hozzáadom a darabolt csokoládét és simára keverem. Kihűtöm, és a hűtőbe teszem 1-2 órára. Vagy akár egy éjszakára. Felverem a habot, hogy jó kemény legyen. De akár egy kevés zselatin fixel, meg is lehet erősíteni a krémet.

Fekete szedres tejszínes krém:

4 dl tejszín
ízlés szerint porcukor
80 dkg feketeszeder

A fekete szedret lepürésítem és egy sűrű szövésű szűrőn átpaszírozom. Így megszabadulok, a magoktól.
A tejszínt elkezdem felverni, majd hozzáadom a cukrot. Mikor elég keménynek érzem a habot, hozzáadom a püré nagy részét, 4 evőkanélnyit hagyok díszíteni. Ezt a krémet is meg lehet erősíteni, zselatin fixel, nekem nem kellett. 

Összeállítás:

A piskótát ketté vágom, az alsó piskótát, megkentem ribizlis piszke lekvárral. Erre kenem a csokoládé krémet, úgy hogy középre kupola szerűen, halmozom és úgy kenem szét. A másik piskóta alsó részét megint megkenem lekvárral és ezzel a felével simítom a csokoládé krémre. Egy kis dombocskát kapok. Felkenem a szedres krémet, és szép simára kenem az oldalát és a tetejét. Aki nem biztos magába, az használhat kapcsos torta formát is, az adni fogja a széleket.

Díszítés:

50 g tejcsokit megolvasztok, sütőpapírból, tölcsért hajtogatok. Bele kanalazom a csokit, az alját pedig kivágom. Vékonyan díszítem a torta tetejét, én most virágot formáztam. figyelek, hogy ne legyen a csokiban rés. Minden szirmot megtöltök, szeder pürével.




13 megjegyzés:

  1. De jó! És még a díszítés!!

    VálaszTörlés
  2. Csodaszép:) Na ne félj, nálam elfogyott volna a szeder, imádom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, mi is szeretjük, de idén valahogy nem ment.

      Törlés
  3. Nagyon szép és az íze az csodás lehetett! Miért nem szóltál elmentem volna egy kis szederért imádom és olyan ritkán jutok hozzá!:-))

    VálaszTörlés
  4. Pazar! Hozzám is jöhetsz fagyót üríteni, ha ilyen a végeredmény! ;-)) Képzeld, Nálad blogkóstolok!!! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megyek. Igazán örülök, remélem találsz kedvedre valót :)

      Törlés
  5. Ez a torta gyönyörűséges! Az íze pedig fantasztikus lehetett!

    VálaszTörlés