2011. november 25., péntek

Tejszínes mogyoró torta

Ezt a tortát már többször is elkészítettem. Először a negyedik házassági évfordulónkra, majd az Apósom születésnapjára. Mind a kettő jól sikerült. Az évfordulóra, fondant bevonatos szív alakú tortát készítettem. Ha már évforduló akkor kedvezzek magamnak is.Mert e gyerkőcök szüli napján kívül nemigen nyílik alkalmam fondant bevonatos tortát készíteni, általában a torta kívánságok azzal kezdődnek csak ne bevonatos legyen. :( Apósom tortájára pedig mogyoró grillázs dísz került. De ebből is tanultam valamit, mindenképpen fotózzak otthon mert másutt nem lehet normális képet csinálni. Mert belenyúlkálnak és nem lehet szépen visszasimítani a torta tetejét. De nem baj az íze a lényeg. 
Mostanság elég sok mogyorót használok, mert sikerült olcsón sokat vennem szóval dúskálok benne, mert amúgy meg méregdrága tud lenni sajnos. De hájasan sokkal olcsóbb, na meg persze irtó macerás megtörni, úgy hogy persze a szem se törjön össze benne.




Tejszínes mogyoró torta:

A tészta a szokásos, megtaláljátok: itt.  A változtatás annyi, hogy a kakaó helyett darált mogyoró került bele.

Krém:

5 dl tejszín
1 tejszínes mogyoró aroma (nagyobb Tesco-ban lehet kapni)
porcukor ízlés szerint
3-4 ek darált mogyoró
1 csomag zselatin fix
1 tk vanília

A tejszínt elkezdem felverni, ízlés szerint adok hozzá porcukrot. De ez elhagyható. Amikor már félig kemény hozzáadom a zselatin fixet, majd a darált mogyorót, a tejszínes mogyoró aromát és a vaníliát. Azért használok zselatin fixet, mert a habfixálótól, túl kemény lesz és be is repedezik a torta. Viszont a fixtől nem.

Felvágom a piskótát és kívül belül megkenem a tejszínes krémmel.
Ha fondant bevonatosat készítek akkor csak belül, kívülről egy mogyorós vajas krémmel kenem be, mivel a tejszín oldja a fondant. Ez krém egy vaníliás pudingból, 3 dl tejből, 2-3 ek darált mogyoróból áll, amit sűrűre főzök, majd habosra kevert vajjal és porcukorral, jól összedolgozom. Így finom is a vajas krém a bevonat alatt. Egyébként aki szereti a vajas tortakrémet az arányok növelésével, ezzel a krémmel egy finom tortát kap :)

4 megjegyzés:

  1. Nagyo szép lett mindkettő:)Finom lehet ez a krém nagyon. A bevonatos torták csodásan néznek ki, de mi nem szeretjük megenni, így nem is szoktam már vele próbálkozni.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép! Ügyes vagy!!! A fondant-ot nálunk sem mindenki szereti megenni, de mindenkinek tetszik! Így a díszítés miatt megcsinálom, mert sokkal jobban néz ki egy bevonatos torta (szerintem) és aki nem szereti, lekotorja a fondantot! :-)

    VálaszTörlés
  3. Trollanyu köszi :) Tényleg jó kis könnyű krém. Én nagyon szeretek bíbelődni a bevonatos tortákkal, nálunk is leginkább csak letúrják a tortáról :)

    VálaszTörlés
  4. Gandi köszi :) Nálunk még akkor sem nagyon szeretik ha le kell túrni, inkább már jó előre kicseleznek és már előre mondják hogy milyen tortát kérnek és persze jó krémes burkolással :)

    VálaszTörlés