2011. december 15., csütörtök

Tejfölös gombaszósz - melegszendvicshez

A kedvenc gombaszószom. Isteni és nagyon sokféleképpen felhasználható. Valamint nagy előnye, hogy gyors is. Nagyszerű sült krumplihoz, párolt rizshez, sajttal sonkával töltött rántott húshoz, ha sűrűbbre készítem töltelék lehet a rántott illetve sült húsokba (ekkor egy tojást adunk hozzá). Csirkekockát hozzáadva, finom ebéd, és nem utolsó sorban remek melegszendvics feltét. Ma a csirkés és a melegszendvicses változat volt a porondon. Azért kezdem most az egyszerű szósszal, mert ez az alap. Ebből variálható ki - ki kedvére.


Tejfölös gomba szósz:

50 dkg gomba
1 fej hagyma
olaj
3-4 ek tejföl
ízlés szerint só, bors
2-3 ek liszt

A hagymát megpucolom, apróra vágom, és kevés olajon megpirítom. A gombát megmosom és tudom hogy buta szokás de lehúzom a héját, külső részét. Majd felszeletelem kisebb nagyobb kockákra. Hozzáadom a hagymához és megpirítom. Mikor kiengedte a levét és el is főtte, hozzáadok 2-3 ek lisztet, picit megforgatom vele.  A liszt mennyisége attól függ mennyire akarom sűrűre és persze ha nem elég sűrű a végén készíthetünk egy habarást hozzá. Kevés vízzel felöntöm és csomómentesre keverem. Sózom, borsozom. A tejfölt egy kis tálba teszem, merek hozzá a szószból majd csomómentesre keverem. Azért a szószból merek hozzá, mert így kiegyenlítem a hőt és szép simára tudom keverni az egészet, nem fordul elő az hogy a tejföl darabokban úszik az ételben. Rottyan egyet, és már kész is az isteni, sokoldalú gomba szósz :)

Jelen esetben mint melegszendvics szerepel, félbevágom a kifliket rakok rájuk a szószból, megszórom sajttal, és mehet a sütőbe. 
Kiflivel szoktam készíteni de csak szentimentális okokból. Amikor gyerek voltam, és Cegléden jártunk, mindig bementünk egy szuper talpon állóba, azt hiszem így mondták, és isteni gombaszószos melegszendvicsük volt, óriás kifliken adták. Huh a számban az íze, biztos ti is voltatok már így. Bármikor bementünk mindig azt kértem, már mondták is, hogy más is van az étlapon. A válaszom rövid volt. - És? Szép emlék, egy örök kedvenc.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki!!! Szoktam én is ilyesmit készíteni, pizzára is szoktam kenni, imádják:) A gomba meg különben is nagyon egészséges, ha nem bolond:)

    VálaszTörlés
  2. Trollanyu, köszi, én még úgy nem próbáltam, de nem rossz ötlet. Bizony, remélem a boltban vett biztonságos, saját szedéssel még sosem próbálkoztam :)

    VálaszTörlés
  3. Minden gombás ételt nagyon szeretek, így szívesen megkóstolnám azt a melegszendvicset.:)

    VálaszTörlés
  4. Gizi, hát igen a gomba nekem is az egyik kedvencem, és ez a melegszendvics pedig nagyon finom, érdemes kipróbálni :)

    VálaszTörlés