2012. január 24., kedd

Fokhagymás - mustáros sült nyúl (+ csípős változat)

Az utolsó tavalyi nyuszikat főztem meg a hétvégén. Az Uram levágta őket, és úgy gondoltam, nem rakjuk be a fagyasztóba, megesszük frissen. A combokat, a gerincet és az oldaláról a húsos részeket megsütöttem az csontosabb részekből fincsi ragu levest főztem. Már csak a máját nem használtam fel, de majd abból is kitalálok valamit, a két nyuszinak akkora májaik voltak mint máskor 4-5 nek, mondjuk jó nagyok is voltak. 
Nagyon örültem, hiszen nagyobbik gyerkőcöm mostanában nem nagyon eszik, de a levesből, kétszer is evett, plusz még az ő kedvéért lett sült krumpli, abból is sokat evett. Egyébként ha nem róla lett volna szó biztos nem sült krumplival tálalom. Meg is dicsérte a nyuszilevest és a sült nyuszit is, szóval büszke vagyok magamra.  Éljen a gyerek eszik, és ilyenkor ez a lényeg. :)



Fokhagymás - mustáros sült nyúl (+ csípős változat):

nyúl comb, vagy bármilyen része jó a nyúlnak
2 fej fokhagyma
 3-4 ek mustár
 pici olaj ha nincs elegendő zsírja a nyúlnak
 só

A nyulat, előkészítem, feldarabolom,  besózom. A fokhagymát megpucolom egy részét összenyomom a többit egészben hagyom. A mustárt az összetört fokhagymához  adom és jól elkeverem. Ha nincs zsírja a nyúlnak kevés olajat adok ehhez a kencéhez. Lekenem vele a nyulat, öntök alá egy kis vizet, a maradék fokhagymával megdobálom, vagy esetleg a húsba is bele lehet tűzdelni. Jó ha áll egy éjszakát, de rögtön is süthető, kis vizet öntök alá, lefóliázom.. Jó két órát párolom fólia alatt, majd a fóliát levéve sütöm, de figyelek hogy ne szárítsam ki.

+ csípős változat: chili paprika  (zacskós vagy apróra vágott), wasabi por, pici olaj - ezeket összekeverem és még a pác mellé felkenem a nyúlra, finom csípős ízt ad neki. Ezt csak a fele tepsi húsra tettem, hiszen gyerekek is ettek belőle. A felső lépen, az alsó nyúl comb.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon finomat készítettél, a 2 fej fokhagyma és a mustár felséges ízt ad a nyuszihúsnak! Szuper a fotód!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet:) A gyerekeknél mindig vannak ilyen korszakok, aztán meg majd állandóan éhes lesz:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Nagyon remélem, mert nagyon nem birom hogy csak csipeget mint egy madárka, pedig olyan jó étvágya szokott lenni.

      Törlés
  3. Olvasás közben nagyokat nyeltem, és magam elé képzeltem azt a sok finomságot. Csorog is a nyálam rendesen.:))) Nagyon guszta a képen!! Gyerekként ettem utoljára nyulat, anyu nagyon finom vadast készített mindig.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Vadasként meg mondom őszintén még sosem készítettem. Mi néhány éve kezdtünk újra nyulazni, úgyhogy akad egy pár itthon :)

      Törlés