2012. május 25., péntek

Bodzakaramellás muffin

Ez egy szerelem, szó szerint, nagybetűkkel. Az egyik kedvenc könyvemből, a Christina Kempe féle muffin könyvből való a recept kicsit tovább fejlesztve. Ugyanis ott adott volt egy bodza szörpös muffin, ami nagyon megtetszett. Ehhez írták ajánlónak, hogy akár bodzakaramellel is készíthető. amúgy is nagy karamell rajongó vagyok, nagyon szeretem a gyümölcsös karamellákat is. Ha már gyümölcsből lehet készíteni karamellát akkor bizony bodzából is. Isteni, szaftos, nem morzsolódik, kellemesen bodzás, kellemesen karamelles és a tetején az a darabka még jobban feldobja. 
Ma reggel rá kellett jönnöm, hogy bizony ma délelőtt volt az általános áramszünet nálunk. Kimondottan jólesett, úgy sütit sütni, hogy nem használtam semmi modern kütyüt hozzá. Munkásabb volt, de tényleg olyan jóleső érzés volt. Emlékszem amikor kicsi voltam és a Dédi mamám, keverte ki a krémeket, tésztákat, milyen jókat beszélgettünk, meg énekeltük a : Szép város Kolozsvárt. Teljesen olyan érzés volt mintha, ott lett volna velem.


 Bodzakaramellás muffin:

2,5 dl bodzaszörp
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg cukor
20 dkg joghurt vagy tejföl
5 dkg vaj
csipet só
2 tojás

2 dl bodzát vastagfalú edénybe teszek és elkezdem főzni, jó 10 percig főzöm, innen már elkezdek figyelni rá, kevergetem. Nagyon hamar karamellizálódik. Ha keményre szeretném akkor legalább 125 fokig kell főznöm, ezt maghőmérővel lehet ellenőrizni, vagy mikor már jól elválik az edény falától akkor már biztos jó. Én nem főztem eddig,. mert én puha karamellát akartam, így csak 117 fokig főztem. Ezután eg sütőpapírra simítottam és kihűtöttem. Mivel ez nem kemény karamella nehezebb összedarabolni én ollóval vágdostam nagyobb darabokra. az egyik felét a tésztába tettem a másikkal díszítettem

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A lisztet és a sütőport el keverem. A cukrot, kikeverem a vajjal, a tojással, a joghurttal, és a maradék fél dl bodzaszörppel. Végül hozzáadjuk a lisztes keveréket, valamint a karamell darabokat.
20-25 percig sütöm majd rácson hűtöm ki a muffinokat..
Némi porcukorral, és karamellel díszítem.

 Nem adja jól vissza a fotó, az alja nagyon finom karamelles volt és még hidegen sem keményedett meg.



 Bodza karamell közelről
 


8 megjegyzés:

  1. De gyönyörűek lettek:) Itt most kezd virágozni a bodza, már nagyon várom, sokmindent szeretnék készíteni belőle:) Bizony régen nem is volt ennyi konyhai eszközünk, mikor én kislány voltam kézzel vertük fel a habot, meg mindent. De az is igaz, akkoriban még sok nő volt háztartásbeli, manapság már munka után kényelmesebb a gépek segítségével főzni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Tényleg egyszerűbb a géphez nyúlni. De a kézi keverésnek is megvan a hangulata. Kiváncsian várom milyen finomságokat készítesz belőle :)

      Törlés
  2. De jó! Még nem is hallottam ilyen karamelláról! Biztos nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés
  3. Jaj, ez nagyon jól néz ki, így lehet még a bodzát is szeretném....:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is, mert a bodza nagyon jól illeszkedik a karamell ízéhez és ketten együtt igazán különleges ízűek :)

      Törlés
  4. Micsoda fantasztikus ötlet! Ezt tényleg ki kell próbálnom, imádjuk a muffint és már kész a szörp nálam is! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Bizony ha minden készen áll ezt ki kell próbálnod :)

      Törlés