2012. május 30., szerda

Rakott karfiol avagy kedvenc baba kaja - FESZ május, főétel

Hogy miért kedvenc baba kaja? Mert gyerkőceim, egyik kedvenc étele volt baba koruk óta. Vegyük sorba. Az első étek közé sorolom. 4 hónapos kortól adható a karfiol, sajtkrémmel. Mikor kicsit nagyobb a baba, bevezetjük a csirkemellet, majd a rizst. Tehát ahogy nő a baba, úgy lesz ebből egy teljes fogás. Könnyű elkészíteni, nem idő igényes, ami nem utolsó szempont ha az embernek picurkája van. Ezt az ételt MrsSame játékára készítettem. A játékban két megadott hozzávaló alapján kellett ételt készíteni, ami most a Snidling és Karfiol volt. Hát íme a recept.


 Rakott karfiol:

2 kisebb vagy 1 nagy fej karfiol

A karfiolt, rózsáira szedjük és sós, ételízesítős vízben megfőzzük. Nem kell vajpuhára.

1 csirkemell

A csirkemellet, lefilézem, kiklopfolom kicsit a szeleteket, lesózom, megforgatom lisztben és serpenyőben megsütöm. Mindkét oldalát kb 3-3 percig.

Besamel mártás:
15- 20 dkg margarin
3-4 ek liszt
szerecsendió, só, fehérbors
1 l tej
Egy lábasban, megolvasztom a vajat, majd hozzáadom a lisztet, kevergetem hogy egynemű legyen, majd még egy kicsit, hogy szebb színe legyen. Felöntöm tejjel, majd folyamatosan kevergetem, amíg be nem sürűl. Közben, megsózom, megborsozom és ebben az esetben nagyon kevés szerecsendiót reszelek hozzá, mivel elég jellegzetes az íze.  Én kicsit több tejet raktam hozzá, mert nem akartam, hogy túl sűrű legyen.

Összeállítás:

Kivajazom, a jénait és szórok bele egy kevés zsemle morzsát. Ráteszem a hús szeletek. A hús szeletekre apróra karikázott újhagymát, és apróra vágott snidlinget teszek. Erre jön a főtt rizs. Majd néhány merőkanál mártás. Majd a karfiol és a maradék mártás. A tetejét újhagymával és snidlinggel díszítem. Úgy kb 30-40 perc alatt készre sütöm.



8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett, imádom a karfiolt! Guszta! Kiváncsi leszek hogy legközelebb mi lesz a feladat?:-)

    VálaszTörlés
  2. Húha, azt hiszem nemcsak a babának de a "mamának" is ízlene...:)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is az egyik kedvencem:) elkészítem így is:)

    VálaszTörlés
  4. Nem hiszem, hgy 4 hónapos kortól adnék karfiolt..pláne nem sajtkrémmel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát pedig én adtam, nem hiszem, hogy rosszat adtam nekik, mert a tápszer gusztustalan, tejem sajnos nem volt csak 3 hónapig. Amit nálam senki nem sajnált jobban.

      Törlés