2012. május 3., csütörtök

Régimódi zabpelyhes pite - No. 8

Nem terveztem, hogy a hétvégén pitét sütök, de mégis így lett. Nagyon de nagyon ettem volna valami zabpelyheset. De kicsit bonyolultabbat annál, minthogy egy kis joghurtba keverem. Bár úgy is nagyon szeretem. Nézelődtem és a food.com -on találtam egy nagyon guszta, zabpelyhes pitét, ismerős volt, így benéztem kedvenc pités oldalamra is hátha megtalálom. És igen. Szinte ugyanaz a két recept csak itt egy kicsivel több ott egy kicsivel kevesebb. Úgy gondoltam összerakom ami a legjobban tetszik belőlük és hajrá. Nagyon finom pite lett a  végeredmény. egyre kell vigyázni nem szabad túlsütni! Akkor igazán finom amikor még langyos. A tetején a finom kókuszos, mogyorós, zabpelyhes rész, alul viszont még folyik egy kicsit a fahéjas szósz. Ez később teljesen megszilárdul de úgy is nagyon finom. A Férjem amikor megkóstolta, azt mondta na akkor stip stop ez az egész az enyém. Azt hiszem nem is kell többet mondanom. Elég fahéjas ízű, Ő pedig nem is szeretni igazán a fahéjat, de az összhatás isteni. eredeti recept szerint pekán dióval kell megszórni de mivel nekem nincs így mogyoróval szórtam meg. Egyébként ha valaki ismer, pekán dió lelőhelyet, örülnék ha megosztaná velem, mert szívesen kipróbálnám. Azt tudom hogy elvileg az Ázsia bt.-ben lehet kapni de mikor én voltam eddig sosem volt. Előre is köszönöm ha valaki tudna segíteni. :)



Régimódi zabpelyhes pite:

Tészta:

1 és 1/4 csésze liszt
1/2 tk só
12 dkg vaj
7-8 ek hideg víz
fél tk ecet (10 százalékos)  én almaecetet használtam

A tésztát gyorsan összedolgozom, majd 20 percre a fagyasztóba teszem. Utána kinyújtom lisztezett deszkán, majd kör alakúra nyújtom és a formába teszem. Villával alaposan megszurkálom, sütőpapírt teszek bele és rizst, babot, stb szórok bele. Vakon sütöm. Majd 200 fokra előmelegített sütőben sütöm 7 percet. Kiveszem a nehezéket és még 5 percet sütöm.

Töltelék:

4 tojás
fél csésze cukor - az eredeti receptek 1 egésszel írnak és a mézzel együtt sokalltam, így csökkentettem és még így is nagyon édes volt
1/2 csésze olvasztott vaj
2 ek liszt
1 ts fahéj
1/4 ts só
1 ts vanília
1 csésze zabpehely
3/4 csésze méz
1/2 csésze kókuszreszelék
1/2 csésze aprított török mogyoró a tetejére - eredeti recept szerint pekán dió

A tojásokat felverem. A cukrot, a lisztet, a fahéjat, a sót, elkeverem majd hozzáadom a tojásokhoz. eldolgozom, majd hozzákerül a méz, az olvasztott vaj, a vanília. A zabpehelyhez adom a kókuszreszeléket, majd ezt is a masszához keverem. A pite tésztára öntöm és megszórom darabolt török mogyoróval. 200 fokos sütőben sütöm 45 percet. Én csak 35 percet sütöttem, és jól ítéltem meg ha tovább sütöttem volna akkor túlsütöm, ami nem lett volna jó. De így nagyon finom lett.





10 megjegyzés:

  1. Hurrá...megvan a hétvégi desszert:)Istenien nézz ki:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi , nagyon megéri kipróbálni, az egyik legfincsibb amit eddig sütöttem :)

      Törlés
  2. Hú de jó! Imádom a zabpelyhet meg az ilyen pitéket is!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, érdemes kipróbálni az én törpikéimnek nagyon ízlett, a tiéd is szeretné :)

      Törlés
  3. Csodálatos, és csorgott a nyálam olvasás közben. Langyosan, hidegen, bárhogyan bevállalnám azt a szeletkét. Zabpelyhes pitét még úgysem ettem.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, nagyon finom az biztos, próbáld ki :)

      Törlés
  4. Méz, kókusz, mogyoró, zabpehely, igen, igen, nyálcsorgató!!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Vikvi,

    pekándióból NaturLandos (vagy GoldenLand? NaturGold? mint a mazsola) van csak az Ázsia Bt.-nél, 10.000 Ft/kg áron. Ennél olcsóbban a Fővám téri csarnokban lehet kapni, kb. 7-8000 Ft/kg áron, ha a főbejáraton bemész, a szélső, jobboldali soron talán a 3. vagy 4. magos stand, körül kell nézni.
    Elvileg lehet kapni szíriai boltban is, az arab piacokról hozzák, úgy tippelem, hogy ott még olcsóbb - a Karinthy utcában (a 6-os villamos utolsó előtti- és végállomásánál) van az Adel Kft-nek egy-egy boltja, érdemes benézni oda is.
    Sok sikert!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm :) Meg fogom keresni valamelyiket, mert már nagyon szeretném kipróbálni :)

      Törlés