2012. május 8., kedd

Sonkás - spenótos - túrós kombe

Hogy mi is az a kombe? Egy isteni finomság amit el lehet készíteni sós és édes verzióban is. A töltelékének csak a fantáziánk és a hűtőnk tartalma szabhat határt. Alapvetően édességeket osztok meg veletek, ritkán van sós, illetve főétel nálam. De amikor a múlt héten megláttam ezt Chef Vikinél azonnal beleszerettem. Ezt meg kell kóstolnom. De nálunk persze nem elég egy így rögtön kettőt sütöttem. Kicsit macerás a nyújtás része, de nem megoldhatatlan. A másodikra már egész belejöttem. Én sütőpapíron nyújtottam ki így könnyedén áthelyeztem a tepsibe. Mert ugye gyakran bénázok, aki ügyes annak csak át kell emelni a tepsibe. Volt itthon sonkánk, és mivel valami husinak lennie kellett benne ezt választottam. Aztán a kertben gyönyörű gyönge spenót nőtt így megvolt a másik hozzávaló is és persze a túrót sem hagyhattam ki. Mindenkinek nagyon ízlett. Bár Nagy B. azt mondta: Anya ez nagyon finom, csak ezt az undorító algát vedd ki belőle. Hát igen, kedves gyermek, kivettem belőle neki, bár előtte elmondtam neki, hogy ételre nem mondunk ilyet hogy undorító. Fázisfotókat nem készítettem de Vikinél szuper fotók vannak, nézzétek meg.


 Sonkás - spenótos - túrós kombe:

Tészta:

3,5 dl tej
1 dl víz
1tk cukor
1kk só
60 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
10 dkg vaj
5 ek olaj

 Töltelék:

25-30 dkg spenót
3 szép szelet házi sonka
25 dkg túró
só, bors
2 púpos ek tejföl

A spenótot megmostam, felaprítottam, nagyobb darabokra, sóztam, borsoztam és éppen csak egy kicsit megpároltam olajon. De csak annyira hogy épp összeessen. Volt nagyon finom gyönge, új fokhagymám is itthon (teljesen úgy fest mint egy újhagyma, csak ugye fokhagyma) azt is adtam hozzá. Hagytam kihűlni.
 A sonkát felcsíkoztam majd egy kicsit megpirítottam.
A túrót elkevertem tejföllel, kevés őrölt köménnyel, sóval.

A tejet meglangyosítottam, hozzáadtam a cukrot és a sót, majd beletettem az élesztőt, és  hagytam felfutni. Ezután hozzáadtam a liszthez. Elkevertem kidagasztottam a tésztát, hozzáadtam a vizet, egy jó lágy tésztát kell kapjak. Majd 3 gombócra szedtem. A vajat megolvasztom, majd elkeverem az olajjal. 
Az egyik gombócot szép vékonyra kinyújtom, téglalap alakúra. Ezt lekenem a vajjal. Egy másik deszkán kinyújtom a második gombócot ugyanakkorára, ráteszem az előzőre. Megkenem vékonyan vajjal. Majd rárakom a spenótot, a sonkát és a túrót. Ezután kinyújtom a harmadikat, ráteszem a töltelékre, és lekenem megint vajjal. Elkezdem a hajtogatást. Felülről is hajtok meg alulról is hogy középen találkozzanak, majd ugyanígy a két oldaláról. Megfordítom és egy sütőpapíros tepsire teszem. Bevagdosom a tetejét. 1 órát hagyom kelni. Lekenem tojással és megszórom valamilyen maggal, én most mákkal és szezámmaggal.  180 fokon sütöm 30-40 percig.

Isteni finom, nagyon ajánlom!!!!!!




6 megjegyzés:

  1. De guszta, még nem hallottam erről :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, én is még csak most fedeztem fel, de nagyon finom :)

      Törlés
  2. Mi is nagyon szeretjük, szuper guszta lett nálad is! :)

    VálaszTörlés