2012. augusztus 29., szerda

Gyümölcsös kukoricalisztes sütemény, Meggyes joghurtos máktorta és Málnás túrós palacsinta Edittől


 Edittől, több receptet is kaptam aminek, nagyon örültem. Ő rendelkezik blogos múlttal, mostanában kezdett el újra működni, a többi receptjét ITT találjátok. Megmondom őszintén, az első receptje mozgatta meg leginkább a fantáziámat, hiszen kukorica lisztet még sosem használtam. Íme a beküldött receptek:



 Gyümölcsös kukoricalisztes sütemény

Hozzávalók:

20 dkg teljes kiörlésű liszt,
10 dkg kukoricaliszt
5 dkg barnacukor
3 ek méz
5 dkg aprított dió
2 tk szódabikarbóna
3 tk sütőpor
2,5 dl natúr joghurt
3 tojás
80 ml olivaolaj
csipet só
fahéj
cirtomhéj
2 tk vanília kivonat, vagy 1 cs. vaníliáscukor
15 dkg meggy, 10 dkg áfonya ill. egyéb idénygyümölcs
/szilvalekvár/

Elkészítés:

Egy edényben összekeverjük a száraz alapanyagokat: a liszteket, a cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót, az őrölt szegfűszeget és a fahéjat, és az aprított dió 3/4-ét. Egy másik edényben jól kikeverjük a joghurtot, a tojásokat, az olivaolajat, a vaníliakivonatot, a mézet, a cirtom reszelt héját. Ebbe beleöntjük a lisztes keveréket, majd egynemű tésztává kavarjuk. A kuglófsütőformát kikenjük, lisztezzük, majd a masszát beleöntjük, a megmosott, megtisztított gyümölcsöket a tetejére teszzük, egypár szemet kissé bele is nyomunk . A félretett aprított dióval megszórjuk, 100 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és 180 fokon 40-45 percig sütjük, amíg a teteje kissé barnás árnyalatot kap.

Rácson hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük fel.

Igen dekoratív a Szív alakú kuglófsütőben elkészítve. / Előszőr kissé féltem, hogy nem tudom majd kivenni a formából, de szinte kipottyant belőle, egyáltalán nem volt gond vele./

A gyümölcsöktől, ill. a kukoricaliszttől lesz igazán különleges ez a sütemény.

Ha nem lenne friss gyümölcsünk, akkor nagyon finom szilvalekvárral is, ami még sütés közben egy kicsit karamellizálódik is a tetején, ekkor szinte olyan lesz, mint a szilvás kukoricaprósza.



Meggyes joghurtos máktorta:



Hozzávalók:

Tésztához
4 tojás
4 tojásfehérje
1 tasak vanilincukor
1 csipet fahéj
1 csipet só
90 g porcukor
100 g darált mák
70 g búzaliszt
100 g lágy vaj

Krémhez
400 ml joghurt
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak (6 lap) lapzselatin
kevés citromlé
1 citrom reszelt héja
4 evőkanál porcukor
2 evőkanál meggydzsem, vagy más piros színű savanykás lekvár
Zseléhez
200 g meggy
1 tasak piros tortazselé

Elkészítés:

A kapcsos sütőformát (26 cm átmérőjű) kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük.
A tészta elkészítése: a vajat a vanillincukorral, fahéjjal és a csipet sóval habosra keverjük. A tojásokat egyenként hozzáadjuk, lazán belekeverjük a mákot és az átszitált lisztet is. A tojásfehérjét a porcukor fokozatos hozzáadása mellett kemény habbá verjük. A tojáshabot óvatosan hozzáforgatjuk vajas masszához, és a tortaformában egyenletesen elosztjuk, majd a sütő alsó részébe toljuk és megsütjük, 180 C-on kb. 30 perc alatt.
Krém: a krémhez a zselatint a tasakon lévő használati utasítás szerint elkészítjük. A joghurtot, a reszelt citromhéjat, a kevés citromlevet, a vaníliás cukrot, a porcukrot összekeverjük, és hozzáadjuk a zselatint. Óvatosan hozzákeverjük a meggydzsemet.
A krémet a kihűlt torta tetején elosztjuk, és kb. 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. A meggyszemeket a tortára rakjuk.
A tortazselét a tasakon lévő használati utasítás szerint elkészítjük, és a tortára csurgatjuk. Miután a tortazselé megszilárdult a sütőformát eltávolítjuk, és fogyasztásig hűtőbe tároljuk.


 
Málnás túrós palacsinta:



A szokásos módon édes palacsintákat sütünk, megtöltjük málnás túrókrémmel. Amit a köv. módon készítünk el: az kb. 25 dkg áttört túróba teszünk 1 ek darát, 2 ek mézet, 1 cs. vaníliás cukrot, vagy igazi vanília örleménnyel elkevert porcukrot (én mindig ezt használom, ledarálom a vaníliarúdat cukkorral, fenséges az illata és az íze is), reszelt citromhéjat, egy csipet fahéjat, 1 ek tejfölt ha nagyon kemény túrót kapunk. Kb. 1 órát állni hagyom, majd a kisütött palacsintákat megtöltöm vele, málnaszemeket helyezek rá, ha nincs akkor jöhet a jólbevált magozott meggy, és feltekerem, majd visszateszem a palacsintasütőbe és megpirítom egy kis vajon, majd még melegen megszóróm porcukorral.

Ja ha már palacsinta, nálam abszolút az almás a kedvenc.
Ekkor egy kicsit sűrűbb tésztát készítünk, savanykás, lehetőleg keményebb húsú almát belereszelünk, citromhéjjal és fahéjjal megbolondítjuk, néha birsalmasajtot is vagdosok bele apró kockák formájában, vagy rumba áztatott mazsolát, aszalt gyümölcsöket, szabadon variálható.
 Kisebb palacsintákat sütünk belőle, alacsonyabb hőmérsékleten, hogy teljesen átsüljön. Vigyázni kell, azért ne vigyük túlzásba az almát, én mindig ebbe a hibába esek (mivel imádom), és nehézkés lesz megfordítani, de egy tányér segítségével mindig megoldom :)
Akár önmagában, vagy kicsit mézzel megcsorgatva csemegézem.

Szerintem nincs olyan dolog, amit ne lehetne egy kis kreatívitással megoldani, legfeljebb más lesz az eredmény, mint amit a kiinduláskor elképzeltünk, de a véletlenek során gyakran sokkal jobb lesz a végkifejlet.



Nagyon szépen köszönöm Editnek ezt a rengeteg finomságot :)

2 megjegyzés:

  1. Mennyi finomság! Tulajdonképpen bármelyiket szívesen megkóstolnám, leginkább mégis talán a joghurtos máktorta tetszik! :)

    VálaszTörlés