2012. december 28., péntek

Rigójancsi (tejcsokoládés)

Már említettem, hogy Anyukámmal lelkes nézői vagyunk a Gasztroangyal című műsornak. Sok érdekességet lehet megtanulni belőle. Karácsony előtt volt, egy nagyon jó adás, sok sok süti volt benne. Én láttam szombaton, Férjem pedig a vasárnapi ismétlést látta, amíg én a gyerkőcöket altattam. Rögtön bele is szerelmesedett a rigójancsiba. Ez lesz a karácsonyi sütink, mondta, de ne ét csokisan, tejcsokisan. Így meg is sütöttem karácsonyra, pofon egyszerű, gyors és nem utolsó sorban isteni finom.

Íme az én tejcsokis rigójancsim:



 Rigójancsi:

Tészta:

25x30 cm tepsihez 2 lapot sütöttem. Tehát mindennek a duplája:

3 tojás
2 ek liszt
1 ek kakaópor - holland - így kompenzáltam kicsit a tejcsokit a krémben
3 ek cukor
1 ek tej - fellazítom vele a kakaós piskótát, nem lesz olyan tömör
1 tk sütőpor

A tojásokat szétválasztom. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A sárgáját kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a sütőport, a lisztet és a kakaót. Kikeverem, majd hozzáadom az evőkanál tejet. Majd óvatosan összeforgatom a fehérjével. Sütőpapíros tepsibe simítom. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm, kb 10 percet. Kiveszem, lehúzom a sütőpapírt és hagyom kihűlni. Majd sütök még egy piskótát.

Krém:

1 l tejszín
300 g tejcsokoládé
100 g étcsokoládé - hogy egy kicsit csaljak, a férjem észre sem vette
2 púpozott evőkanál zselatin

A zselatint egy kis lábasba tettem, adtam hozzá kb 1 dl vizet. Hagytam pár percet dagadni majd adtam hozzá kb még egy fél deci vizet és elkezdtem langyosítani, egy pici cukrot is adtam hozzá kb 2 teáskanálnyit. Addig melegítettem, amíg szépen felolvadt a zselatin. A csokoládét összetördeltem, majd picit megolvasztottam a mikróban. Erre ráöntöttem a meleg zselatint és simára kevertem. A zselatint sosem forralom, mert akkor tönkremegy, nem fog zselésíteni!!!
A tejszínt kemény habbá vertem, majd elvettem kb az 1/3 részét és simára kevertem a csokoládéval. Majd ezt a keveréket adtam a tejszínhez és kézzel - úgy ahogy a műsorban láttam - gyönyörű simára kevertem az egészet. Sokkal hamarabb elkeveredett, mintha fakanállal csináltam volna. A tepsibe leraktam egy piskótát, rákentem a krémet. Majd a hűtőbe tettem.

Csoki a tetejére:

100 g csokoládé 
1 ek étolaj 

A csokoládé 2/3 részét megolvasztottam, majd hozzáadtam az 1/3 részt és elkevertem. Temperáltam. Addig kevertem, amíg úgy 28 fokos nem lett majd visszamelegítettem 30-31 fokra és hozzáadtam az étolajat.

A második piskótát lekentem vele, majd a hűtőbe tettem. Miután megszilárdult felszeleteltem és úgy raktam a krém tetejére. A piskóta nem érte végig a tepsit, a krém viszont igen, ezért miután már jó szilárd volt a krém. Megfordítottam egy evőkanalat és a nyelét végighúztam a krém szélében. Így pont akkora volt, a krém mint a piskóta és nyugodtan tudtam szeletelni, nem ragadt a krém a szélére, szép szeleteket tudtam vágni.


Ebben a részben láttam a sütemény:




5 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett, mi is imádjuk a Rigó Jancsit, tökéletes karácsonyra:) Az én családom is a tejcsokit részesíti előnyben, sokszor felesben használom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Igen úgy jó, nemigen venni észre.

      Törlés
  2. Csodaszép lett, a férjed igazán jól választott! :)

    VálaszTörlés