2013. január 24., csütörtök

Maci kekszek

Amikor megláttam Liza oldalán ezt a macis kekszet, rögtön tudtam ezt meg kell csinálnom. Készítettem hozzá egy jó kis tésztát és kiszaggattam, összeraktam, megsütöttem, kidíszítettem és bezsebeltem a sok dicséretet. Nagyon oda voltak érte a gyerkőcök.

 Macis keksz:

Tészta:

200 g puha vaj
100 g porcukor
1 tojás sárgája
1/2 tk vanília aroma
230 g liszt
30 g kakaó

A vajat kikeverem a cukorral, majd a tojással. Hozzáadom a vaníliát, majd a lisztet. Kettéveszem a tésztát, és az egyik adagba,  hozzágyúrom a kakaót. Két gombócom lesz. Elég puha tészta. 2 órára a hűtőbe teszem. 
Majd vékonyra nyújtom a tésztát, kiszaggatom. Két pogácsa szaggatót használok, mondjuk 3 és 6 cm. Én most fánk szaggatóval készítettem, mert a 3 cm-et nem találtam sehol. Tehát jó nagy kekszeim lettek. A lényeg az hogy a kisebb korongokból, pont a dupláját készítsük.
1 kekszhez 1 nagy korongra és 2 kicsire van szükségünk. A színeket keverjük persze (1 fehér 2 barna vagy 1 barna 2 fehér). A nagy az alap, az egyik kisebb a pofi része lesz, a másikat kettévágom és megkapom a két fülét. Kicsit összenyomkodom, hogy összesüljenek. 180 fokon sütöm 10-12 percig. De figyelek nehogy nagyon megsüljenek. Mikor teljesen kihűl díszítem.

5 dkg tejcsokoládé
5 dkg fehér csokoládé

A először a fehér csokoládét megolvasztom és temperálom. A két harmad részét megolvasztom, majd leveszem a gőzről és hozzáadom a maradék egy harmadot. Folyamatos keverés mellett, visszahűtöm 28 fokra majd visszamelegítem 30-31 fokra. Ha ez megtörtént lehet vele dolgozni. Nem muszáj temperálni, de így nem terül annyira szét a csoki, szebben lehet díszíteni. Azért a fehér csokival kezdtem, mert a szemek is, ezzel készülnek, így nem kell várni a majd a tejcsokival,rögtön felvihető mert addigra szépen megszilárdul. 
Szájat, szemet, rajzoltam nekik, némelyik még "fület is kapott". Hamar elfogytak a gyerekek azóta is emlegetik a macis kekszeket. 






21 megjegyzés:

  1. Nagyon jópofák lettek. Megnéztem Lizánál is de ott recept nincs. A tészta receptjét viszem és egyszer megpróbálom az unokámnak megcsinálni. Igaz hogy Ő dínó rajongó de azért hátha fog neki ez is tetszeni?:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Lizánál sok a jó ötlet, recept nélkül. Biztos örülne ennek is. Nagy fiam dínó mániás és ő is imádta :)

      Törlés
  2. Nagyon cuki lett :)
    Igen nálam nincs recept,mert gondoltam csak egyszerű linzertészta is megteszik.Csak ötleteket tettem fel akkor éppen képek formájában,de az is hatásos volt .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Igen, nálad sok a jó ötlet, de jó receptjeid is vannak :) Köszi még egyszer :)

      Törlés
    2. Köszönöm!Receptet azokhoz nem teszek,amik a kép alapján szerintem egyértelműek.Bár igaz ami lehet nekem az,másoknak már nem biztos.Ha viszont van igény rá és valaki kéri hozok a képekhez receptet is :)

      Törlés
  3. Nagyon cukik, tényleg igazi gyerek keksz:) El tudom képzelni a fiaid örömét, nagyon ötletes:)

    VálaszTörlés
  4. Vikvi: A következő bejegyzésedet nem lehet megnyitni pedig nagyon kíváncsi vagyok rá, ha oda kattintok azt írja hogy nem elérhető!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen bocsi, mert azt még csak készülőben van, de gyerkőcöm itt ült az ölemben és véletlenül közzétette, amikor nem néztem oda. Ma befejezem és küldöm :)

      Törlés
  5. Jajj nagyon aranyosak! szuper lett:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon ötletesek, tetszik. :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó, ötletes! Nem csoda, hogy tetszik a gyerekeknek:-) mentettem is:-)

    VálaszTörlés
  8. Hogyne tetszett volna a gyerekeknek, még minket, felnőtteket is levettél velük a lábunkról! :) Nagyon cukik! :)

    VálaszTörlés
  9. Szuper édesek! :-) Nemsokára aktuális is lesz, vajon kibújik a medve a barlangból? :-) akkor tutira megcsinálom! Köszi! :-))))

    VálaszTörlés