2013. január 13., vasárnap

Sült banános pite - No. 41

Avagy hogyan használjuk fel a jó érett banánokat, amiket a gyerekek, már nem esznek meg, viszont már unjuk a banán turmixot.
Finom pite, jó sok banánnal. Egy fél marék csokicseppel a tetején, mert ugye a csoki és a banán, igen jó barátok. Mondhatni igazi gyerek pite, az enyémek legalábbis nagyon szerették. A receptre itt bukkantam, és csak kicsit változtattam rajta, az enyém banánosabb és kicsit cukorszegényebb lett, de így is elég édes.



 Sült banános pite:

Tészta:

30 dkg liszt
15 dkg hideg vaj
10 dkg cukor
csipet só
pár ek hideg víz
 fél csomag sütőpor

A lisztet, a sót és a cukrot elkeverem. Majd hozzámorzsolom a vajat, végül a pár ek vízzel összegyúrom. 45 percre a hűtőbe teszem. Utána lisztezett deszkán kinyújtom, a vajazott formába teszem a tésztát. A széleit levágom és abból lesz a díszítés.  Az alját megszúrkálom villával. A maradék tésztát kinyújtom jó hosszúra és 6 felé vágom. Megsodrom a darabokat, majd hármasával összefonom őket. Így két fonatot kapok, ami kiad egy pitét. Lekenem a formában, lévő tészta szélét és ráteszem a fonatokat. Kicsit, rá kell nyomkodni, mert nem biztos hogy rögtön rátapad. 15 percre a hűtőbe teszem. Majd töltöm, vagy elősütöm.

Töltelék:

5 érett banán
csipet só
2,5 dl tejszín
4 tojás
3 ek cukor
1/2 tk fahéj
1/2 tk szerecsendió
1/2 tk kardamom


A tojást kikeverem a cukorral. Hozzáadom a sót és a fűszereket. Majd a tejszínt, végül az összetört banánt. Én a banánt, csak simán villával jól szétnyomkodtam. Ezt is kikevertem.  Majd a tésztára öntöttem. Végül szórtam rá egy fél marék süthető csokilencsét. 200 fokon sütöttem 10 percig majd 170 fokon kb 1 órát. Langyosan már jól szeletelhető.





8 megjegyzés: