2013. február 22., péntek

Diós pite, mézes tejszínhabbal - No. 47

A dió az egyik kedvencem. Nagyon szeretem és szerencsére igen sok terem belőle minden évben. Most egy full diós pitét hoztam, ami nagyon, de nagyon finom. Az íze nagyon hasonlít a diós kiflifelfújtéhoz, és nem csak a dió miatt, valahogy az egész ízhatása nekem olyan. A mézes hab pedig még jobbá teszi.

 Diós pite:

Shortcrust pastry

250 g liszt 
 csipet só 
 1 tk cukor 
 110 g vaj 
 50-60 ml víz

A liszttel elmorzsolom a vajat. Hozzáadom a sót és a cukrot, majd tésztát gyúrok belőle. Gyorsan dolgozom! 1 órára a hűtőbe teszem, majd lisztezett felületen, kinyújtom és a kivajazott formába teszem. Visszateszem a hűtőbe. Majd 5 perc múlva 180 fokra előmelegített sütőben 10 percet sütöm, vakon. Vagyis kibélelem egy sütőpapírral és nehezéket rakok bele - lehet kerámia golyó, lencse, bab, rizs - majd megsütöm és 10 perc múlva kiveszem a sütőből, eltávolítom a nehezéket, majd megtöltöm a masszával és készre sütöm.

Töltelék:

1 és 3/4 csésze pörkölt, aprított dió
4 tojás
3/4 csésze cukor
3/4 csésze méz
4 ek olvasztott vaj
1 ek kávélikőr
1 és 1/2 tk vanília
csipet só
A cukrot kikeverem a tojással, majd hozzá adom, a sót, a mézet és az olvasztott vajat. Valamint a vaníliát és a likőrt. Végül az aprított diót. Ezt a masszát beleöntöm a tésztára és 180 fokra előmelegített sütőben sütöm, 35-40 percig. Hidegen melegen tálalható.

Tetejére:

2 dl felvert tejszínt, 3 ek mézzel megédesítek és ezt kanalazom a pitére. Viszont ha nagyon melegen eszem akkor nálam a gombóc vanília fagyi a nyerő!




6 megjegyzés:

  1. Jaj! Még egy pite!! Imádom a pitéid!! :) Azt a szeletet ha megkaphatnám?! :)

    VálaszTörlés
  2. Eltudom képzelni, milyen finom lehet így habosan is, hát még fagyival:-)

    VálaszTörlés
  3. Ó, igen, a gombóc vaníliafagyival isteni lehet! :) Azért csak így magában is simán elfogadnám! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, fagyival, vagy anélkül is nagyon finom :9

      Törlés