2013. március 21., csütörtök

Pralinés kalácstekercsek - Brioche de Saint - Genix

Hát íme, az egyik legjobb felhasználási módja, a rózsa pralinénak. Persze azon kívül, hogy önmagában elfalatozgatjuk. Az egyik legfinomabb francia kalácsot vettem alapul a brioche de Saint - Genix-t. Igaz, a formáját, megváltoztattam. Valahogy, ha ilyen típusú kalácsról van szó, a tekercseket jobban kedvelem. De meg fogom sütni eredeti formájában is, mivel a család repetát kíván. A receptet itt találtam. 
Mostanság meglehetősen sok kalácsot, péksüteményt, fogok nektek bemutatni, mert nyelvvizsgázom és ezért mostanság sok francia oldalt böngésztem. Ez bizony felidézte, az ott töltött időszakot és ízeket. Amiket meg kell valósítanom. 
Ez egy úgynevezett hosszú kelesztésű kalács, vagyis 1 éjszakát állni hagyom a hűtőbe. Ebből adódik, hogy nagyon jó, ha valaki friss péksüteménnyel szeretné reggel, meglepni a családot, vagy éppen a gyerekeknek készíteni valamit a suliba. Nagyon jó alapja egy túros batyunak, vagy kakaós csigának, bármivel tölthetjük.


 Pralinés kalácstekercsek:

250 dkg liszt
3 tojás 
1 dl tej
30 g porcukor
nagy csipet só
1 csomag száraz élesztő
150g puha vaj
150 g tört praliné
 
 Az élesztőt felfuttatom a meleg tejben, előtte hozzáadtam a cukrot és a sót. Tálba teszem a lisztet, hozzáöntöm, az élesztőt, majd egyenként hozzágyúrom a tojásokat. Végül, a puha vajat hozzádolgozom. Jó rugalmas tésztát kell kapjak, ha nem elég rugalmas akkor lazítom langyos tejjel, bár én az eredeti recepthez képest több tejet adtam meg, mert nekem ennyit felvett. Meleg helyen 2 órát kelesztem, majd a hűtőbe teszem. 1 éjszakát állni hagyom. A tálat amibe van, mindenképp le kell fedni, alufóliával, vagy akár egy fedővel. Tehát, miután kb 10 órát hűtőzött a tészta, kiveszem és hagyom melegedni úgy 15-20 percet. Ekkor már bekapcsolom, a sütőt 180 fokra. Lisztezett deszkán kinyújtom, a tésztát, majd elkezdem hajtogatni. A két oldalát behajtom, majd az alját és a tetejét is. Megfordítom és újra nyújtom.  A menetét, lásd a fotón. Ezt megismétlem 4- szer. Nem kell szünetet tartani, a hajtogatások között.
Még egyszer kinyújtom, megszórom az aprított pralinéval, és feltekerem. A két végét nem kell behajtani. 6 tekercsre vágom. 24 cm-es tortaformát kibélelem sütőpapírral. Majd beleteszem a tekercseket, úgy, hogy olvasztott vajjal megkenem, a tekercsek oldalát. Hagyom még egy 15 percet kelni, lekenem tojással, majd a sütőbe teszem kb. 30 percre. Miután megsült eltávolítom a formát. Szépen foszlik, amikor szétszedem a tekercseket. Finom lágy a kalács, jó ropogós a praliné, nagyon jók együtt.



Nyújtás és hajtogatás:






9 megjegyzés:

  1. Hát ez fincsi lehet, nagyon szép:)

    VálaszTörlés
  2. Érdekes kelt tészta, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Már a neve is zene a fülnek és a gyomornak! ;-)

    VálaszTörlés
  4. Szeretem az ilyen sütiket. Kedvencem az ilyen éjjeli kelesztésű tészta! Bevétetik a repertoárba! A vizsga miatt meg szorítok Neked! Tudom mit jelent érettebb fejjel tanulni és vizsgázni. ;-D

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ötletes vagy! Szép és biztos finom a kalácsod! Egyébként a francia kelt tésztákat én is nagyon szeretem a légiesen könnyű tésztájuk miatt.

    VálaszTörlés