2013. augusztus 30., péntek

Málnás mogyorós fehér csokoládé mousse torta - 2. blogszülinap

Hát mit kell mondjak aktivitásom, nincs az egekben. 24.-én volt a 2. blogszülinapom, ma pedig 28 éves lettem. Ketten együtt már 30 évesek vagyunk :) Valahogy, kicsit leeresztettem, de igyekszem, újra lendületbe hozni magam. A két év alatt voltak hullámvölgyeim, de ez a mélypont, innen már csak felfelé ívelhetnek a dolgok. Nem fárasztalak, benneteket, mindenféle statisztikával. Mindenkinek nagyon köszönöm, a kommenteket, a a lájkokat és azt hogy időről időre visszatér az oldalra. Nagyon örülök, a sok új barátnak akiket ez alatt a két év alatt találtam. Szülinapi játékot idén nem rendeztem, de ami késik nem múlik, mikulás környékén számíthattok egy kis meglepetésre.
A szülinapi tortám most készül és nem én sütöm :) Drága gyermekeim a Mamával szorgoskodnak, úgyhogy ki vagyok tiltva a konyhából. számíthattok rá, hogy az elkészült művet megmutatom!
Na de ami most következik, egyik kedvenc nyári tortám. a fehér csokoládé édességét kiválóan ellensúlyozza a málna. Tudom hogy soknak tűnik a négy tábla, de kevesebb nem nagyon érződne ebben a mennyiségben, akkor meg már nem nevezhetném fehér csokis tortának. A krémmel besokalltam. 24 cm-es formában készítettem, ha 26-osban készült volna akkor megfelelő a mennyiség. Így egy isteni finom desszert került a családom orrocskája elé, amit hamarabb elpusztítottak a tortánál. Oreo kekszet morzsoltam a tetejére, ez ugye intenzíven keserű csokis, ami szintén passzol a fehér csoki habhoz és a málnához.





Málnás mogyorós fehér csokoládé mousse torta


Tészta:

140 g darált mogyoró
140 g cukor
140 g liszt
1 tk szódabikarbóna
3 tojás
140 g olvasztott vaj
75 ml tej

A tojásokat különválasztom, felverem a fehérjét. a sárgáját, kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a vajat, a szódabikarbónát, jól elkeverem. Végül mehet hozzá a liszt, a mogyoró ezt is elkeverem, majd fellazítom egy kevés tejjel. a felvert fehérjét óvatosan hozzáforgatom. Kisütőpapírozott tortaformában sütöm 180 fokon kb 40 percet.

Mousse:

400 g fehér csokoládé
500 ml tejszín
2 lap zselatin, vagy zselatin fix
45 dkg málna + pár szem a tetejére

A tejszínt felverem. A zselatin lapokat vízbe teszem hogy felpuhuljon. 1 dl vizet felmelegítek, de nem forralok. A zselatint kinyomkodom, a vízbe teszem és simára keverem, majd hozzáadom a feldarabolt csokoládét. Szép simára keverem. Hagyom hűlni a keveréket, majd adok hozzá egy rész felvert tejszínt mikor már teljesen kihűlt, de még nem  kocsonyásodik. Elkeverem, majd összeforgatom a többi tejszínnel.Hozzákeverem a málnát.
A kihűlt piskótát ketté vágom, visszateszem a kapcsos tortaformába. Ráhalmozom a habot, majd ráteszem a második piskótát.
Pár órára a hűtőbe teszem vagy egy éjszakjára, de akkor lefóliázom, a tetejét.
Tálalás előtt eltávolítom a tortaforma oldalát. És szépen le is tudom emelni a tortát még az alsó részről is. 
Porcukorral, csokival és málnával díszítem.

A tálas desszert  roppant egyszerű. Fehér csokihabot beleöntöm, a formába, majd megszórom oreo keksszel mandulával és málnával. Isteni mindkettő!



10 megjegyzés:

  1. Boldog Szülinapot és Blogszülinapot, én mindkét téren kicsivel előbbre járok mint te:) Nagyon fincsinek tűnik ez a torta:)

    VálaszTörlés
  2. Isten éltessen nagyon sokáig ! Boldog blogszülinapot és további jó blogolást kívánok ! Nagyon finom sütit hoztát mutatóba kár hogy nem tudom megkóstolni!:-))

    VálaszTörlés
  3. Boldog szülinapot neked és a blognak is!:) Nagyon szép lett a torta!

    VálaszTörlés
  4. Boldog születésnapot a blogodnak :)

    VálaszTörlés
  5. Boldog blogszülinapot, leld örömödet továbbra is a blog írásában! :) Nagyon fincsi lehet ez a torta, kíváncsian várom a meglepetés tortádat is! :)

    VálaszTörlés
  6. Boldog szülinapot kivánok , Neked és a blogodnak is! A torta nagyon fincsi lehet:))

    VálaszTörlés
  7. Boldog szülinapot neked is meg a blognak is:) Csodás tortát készítettél, én is várom a meglepi tortát:)

    VálaszTörlés
  8. Boldog blogszülinapot! Finomságot hoztál:-)

    VálaszTörlés
  9. Boldogságos dupla szülinapot Neked! Várom a tortádat és majd a játékot is! :)

    VálaszTörlés
  10. Isten éltessen sokáig, és a blogszülinap alkalmából is köszöntelek!
    További jó blogolást kívánok sok finom recepttel!
    Ez a málnás tortád(is)nagyon jól mutat ott a zöldben, szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés