2011. december 22., csütörtök

Szeder karamella

Régóta lelkes látogatója vagyok Praliné Zsuzsi blogjának. Nagyon tetszenek a művei és mindig talál az ember pár jó ötletet nála. Most éppen ízesített karamellákat hozott. Már többfélét készített, málnásat, sütőtököset, narancsosat. Amikor feltette a málnásat, rögtön eszembe jutott de hiszen nekem van egy rakás szedrem, vajon abból is finom lehet? Megemlítettem neki szerinte passzol e az ízéhez, hiszen ő már kóstolta. És igen. Nagyon passzol, legalábbis szerintem. Finom volt, isteni lett a színe is. Jó puha, nem az az órákig- rágom -mire- lebírom- nyelni típus. Szóval érdemes volt kipróbálni, főleg nekem mert amúgy meg nagy karamella imádó vagyok. Hozok is hamarosan egy fincsi semifreddot ami karamellás lesz. Mert mi karácsonykor szoktunk valamilyen hideg finomságot is készíteni.  
Szóval falánk kis családomnak csak kóstolót adtam a karamellából, szépen becsomagoltam őket, hogy majd szaloncukor helyett ezt is lehet mazsolázgatni a fa alól. Hát igen, ha az ember akar valamit inkább dugja el, már nem sok van belőle :)


Szeder karamella:

A fagyasztóban volt még egy adag, szeder pürém, de már nem túl sok, én az arányokat a püré mennyiségéhez igazítottam. 

230 g szeder püré
1,75 dl tejszín
260 gr méz
280 gr cukor
175 gr vaj

A szederpürét elkeverem a tejszínnel, és meglangyosítom. A mézet elkezdem melegíteni, de nem szabad forralni! Még előtte hozzáadom a cukrot. Szép borostyánosra karamellízálom. Én itt még egyszer melegítettem a szedres tejszínen, és amikor hozzáadtam kevésbé fröcsögött, hiszen nem volt akkora a hőkülönbség. Megvárom amíg 118 fokra melegszik, ezt maghőmérővel ellenőrzöm. Ennek híján akkor jó ha már látni keverés közben az alját a lábasnak. Kb 15-20 perc. Leveszem a tűzről, majd hozzákeverem a vajat. Sütőpapírral kibéleltem egy téglalap formát, és abba öntöttem bele. 1 éjszakát állni hagytam, másnap olvasztott vajjal bekent késsel, feldaraboltam. Celofánba csomagoltam, és dobozba raktam. 



2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, a szedret különben is imádom:) Akartam még én is valamilyen ízesített karamellt készíteni, de már csakaz ünnepek után:) Boldog Karácsonyt kívánok Nektek:)

    VálaszTörlés
  2. Trollanyu, nekem is az egyik kedvencem :) Én is Boldog Karácsonyt kívánok nektek :)

    VálaszTörlés