2011. december 10., szombat

Tejfölös - fokhagymás sült nyúl hagyma ágyon, tojásos - tejfölös galuskával

Nyúl, hát igen. Sokan nem szeretik, mert kicsi aranyos és simogatni való, puha nem tudják elképzelni hogy megegyék. Persze minden kis állat aranyos, de valljuk be nagynak már nem annyira aranyos. Mi tartunk nyulat, 3 anya állatunk van és egy bak. Persze én is sajnálom őket de ezért tartjuk. A gyerekek is nagyon szeretik, és már egész kicsinek megszokták, hogy vannak olyan nyuszik amiket bizony megeszünk. Szeretgetik őket mikor kicsik, etetik őket. Már kis B. is olyan hévvel rakja eléjük a zöldségek héját, hogy öröm nézni. De persze van különleges nyuszink is. Van egy gyönyörűséges, oroszlánfejű törpenyuszink, a neve Alanyuszi, gyönyörűségem. Olyan aranyos, hogy ha kint vagyunk, kirakjuk a ketrecből, jön a lábunk mellett, játszik a gyerekekkel, kezes kis jószág :)
Ez valamilyen szinten perverz, hogy van egy ilyen kis kedvencünk, közben meg levágjuk a házi nyulakat.
Na de térjünk rá erre az ételre. Nagyon finom, az egyik kedvenc elkészítési formám ha nyúlról van szó. A másik egy pikáns nyúlleves, majd azt is leírom. Nagyon finomra sült a hús a fokhagymával és a tejföllel, mindezt hagyma ágyon teszi, a tejfölös tojásos galuska pedig még jobban kihozza az ízét, egy kis savanyúság hozzá és mennyi ebédünk van.


Tejfölös - fokhagymás sült nyúl hagyma ágyon, tojásos - tejfölös galuskával:

1 db nyúl
annyi hagyma hogy be terítse a tepsi alját kb 1 kg
tejföl
fokhagyma
só, bors

Galuska:

1 kg liszt
2-3 tojás
víz
1 nagy doboz tejföl (eredeti recept szerint tejszín)
5-6 tojás

A nyulat, megmossuk, feldaraboljuk. A hagymát felszeleteljük és leterítjük a tepsi aljára erre tesszük a sózott, borsozott nyúldarabokat. Megpucoljuk a fokhagymát, átnyomjuk fokhagyma nyomóval. Egy részével bekenjük a nyulat. A másik részét hozzá keverjük a tejfölhöz. Ez ízlés kérdése, hogy mennyit, én kb 1,5 fejet használok, mert jó ízes lesz tőle a nyúl. Öntök egy fél pohárnyi vizet, a hús alá, lefedem fóliával, majd kb 180 fokon sütöm, 1,5-2 órát. Ezalatt szépen megpárolódik a hús, finom puha lesz. Ezután leszedem a fóliát, lekenem a tejföllel jó bőven a húst és sütöm még egy kicsit. Vigyázat, ne süssük túl, mert annál nincs rosszabb ha száraz a hús. Én le szoktam szedni, a húsokat bele egy jénaiba és a hagymát tovább sütöm. Finomabb íze lesz tőle és nem igen szeretjük, a gyakorlatilag főtt hagymát jobb ha picit ropogósabb.

Tejfölös tojásos galuska:

A liszthez adom a sót a tojásokat, és annyi vizet, amennyivel ruganyos tésztát kapok, és lobogó forró, sós vízbe beleszaggatom, majd kifőzöm. A tojást és a tejfölt elkeverem sózom, vagy ételízesítőt adok hozzá. Kevés olajat teszek egy serpenyőbe ráteszem a galuskát, majd öntök rá a szószból. Megsütöm, tojásos galuska jellegűre és már ehetünk is. A fenti mértékeket az 1 kg liszthez adtam meg. 

Ezzel a savanyúval szoktuk enni, idén ennek a receptjét nem raktam fel, a következő eltevő szezonban pótlom.
Kis dinnye, hagyma, uborka, zöld paradicsom, ugyanabban a lében, édeskés, nagyon finom. De akár karfiolt, répát, cukkinit is el lehet tenni ebben a lében, én szinte mindenhez ezt használom.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik a recepted:) Egyszer ettem nyulat eddig, nagyon egészséges a húsa, szerintem, ha nem mondanám meg, hogy mit esznek, akkor megennék a gyerekeim. Már ha hozzájutnék.

    VálaszTörlés
  2. Trollanyu, biztos, hogy megennék, mert nincs erőteljes íze a húsának, én ezért szoktam jó fokhagymásra, tejfölösre csinálni. De mustáros változatban is remek :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta és biztosan nagyon finom!! Gyerekként mi is tartottunk nyulakat és én is nagyon szerettem, főleg kirántva, na meg a máját.De régen is volt, jó visszaemlékezni rá.:)

    VálaszTörlés
  4. Gizi, biztos hogy nem volt olyan régen :) Én fontosnak tartom, hogy legyen itthon mindig valamilyen állat, hogy a gyerekek tudják, milyen is egy állatot, nevelgetni, egy kis felelősség nem árt :)

    VálaszTörlés