2012. január 13., péntek

Disznóvágás 2012

Most hétfőn, vágtunk disznót. Nem mi tartottuk, csak megvettük tanyáról. Leginkább füstölt, árúk valamint a hurka, kolbász miatt szoktuk venni. Sajnos manapság már kevesen vágnak disznót otthon. Egyszerűbb megvenni, meg persze valljuk be a takarmány ára horror. Szó szerint. Sokaknak meséltem hogy disznó vágás lesz nálunk, és kíváncsiak voltatok miket készítünk. Hát most éltem az alkalommal és fényképeztem a végén. Miket is készítettünk. A véres részletektől meg kíméllek benneteket úgy gondoltam az nem nagyon érdekel titeket. Nos menjünk szépen sorba. 


Már mi sem akkora hévvel vágunk disznót mint régen. Sok tradícionális étel elkészítése elmarad. Pont a mamám mondta, még gyerekkorában reggelire sült vér volt, délre töltött káposzta, délutánra pedig friss hájas lekváros. Mi ilyeneket miért nem csinálunk már? Hát erre csak azt tudtuk mondani, hajrá mama ne fogd vissza magad. Nem voltunk túl sokan, így nem nagyon húztuk az időt, nagyon még evéssel sem. Ilyen például a vese velő, a sült vér, resztelt máj. Idén is az alapvető hurkaféléket elkészítettük valamint eredeti bélbe is töltöttünk hurkát. Persze Nagymamám mosta ki a beleket. Anyukámmal meg is állapítottuk és sajnos a Mamával biztos kihal. Mert meg tudnám csinálni, de nincs az az isten hogy én belet mossak az hétszenség. Nem. Soha. Kizárt. Na jó nem ragozom. De akkor se.  Szóval íme az idei hurka felhozatal valamint a kolbász ami nagyon fincsi lett.

Rizses hurka:


 Eredeti bélbe töltött rizses hurka:


 Zsemlés véres hurka:


 Zsemlés véres hurka abálás után:


 Kolbász (a csomagba szánt, a füstöltnek valót hosszúra töltöttük, és felakasztva tároljuk):


A kolbász töltelékéből el szoktunk venni több okból is. Ilyenkor a töltött káposztát azzal töltjük meg valamint a tüskét is ezzel töltjük. A tüske nem más mint a disznónál a szűz (marhánál a bélszín), felszúrva és kolbász töltelékkel megtöltve, valamit a fátyollal körbetekerve. A fátylat előtte, megborsozzuk és majorannázzuk. Ezt azóta készítjük mióta a férjemet megismertem előtte ezt mi nem ismertük. Nagyon finom és mivel így teszem a fagyasztóba, bármikor előkaphatom és már süthető is. Lassan kell sütni és hidegen gyönyörűen szeletelhető. Majd mikor megcsinálom felteszem a képet :)




Az egyik legismertebb disznótortos étel a töpörtyű, tepertő. Ezt mi másnap szoktuk kisütni, illetve ha sok van akkor felkockázzuk és a fagyasztóba tesszük, így mindig van friss töpörtyű és zsír:


 A disznó sajt, én ugyan nem szeretem de a család nagy része nagyon. Mindig gondosan kimossuk a gyomrot, elkészítjük a tölteléket, megtöltjük, összevarrjuk pelenka öltéssel, majd megabáljuk. Kicsit meg kell szúrkálni és lenyomatni. Másnap már lehet is enni. Ebészben nem valami bizalom gerjesztő, de kimondottan guszta szeletelve. De még így sem szeretem sajna.


 Disznósajt másnap:



És most jön az én kajám :) Nagyon szeretem, friss pecsenyehús, semmi fűszer semmi extra, jól megsózva, frissen sütve. Isteni. Ha az ember megszakad akkor sincs ilyen íze a hentesnél illetve a fagyasztóból kivett, sült pecsenyének ehhez disznót kell vágni. :) :


Nos azt hiszem bemutattam miket készítünk mi disznótorkor. Egyetlen dolgot azért kihagytam az a töltött káposzta. De azt csak azért mert, idén először mi savanyítottuk hozzá a fejes káposztát és azt is meg szeretném mutatni nektek de az egy elég nagy lélegzetvételű bejegyzés lesz :)




8 megjegyzés:

  1. Hát most el vagytok látva egy időre:) Nálunk is volt mindig disznóvágás, sajnos itt ilyen nincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, hát igen mostanában biztos nem kell henteshez menni :)

      Törlés
  2. Megdobbant a szívem a sok finomság láttán.

    Ajánlok is neked egy pályázatot:
    http://www.reformkorikonyha.blogspot.com/2012/01/te-hogyan-latod-hungarikumokat-palyazat.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petra, köszi szuper ez a pályázat. Bizony jelentkezni fogok mert van néhány megfelelő képem somlói, rétes és akár ezek a disznóságok is :)

      Törlés
  3. Nagyon jó kis beszámolót írtál, mintha a saját régebbi disznóvágásunkat látnám magam előtt. A belet már mi sem mossuk (a mama meghalt, nincs aki bevállalja), tüskepecsenyét mi is így töltöttük meg azelőtt, de mára már nem bírja a gyomrunk az ilyen fűszeres sülteket. A disznósajtot pár éve vastag műbélbe töltjük, így nem kell mosogatnom a gyomrot. A töpörtyűt imádom és mi is másnap sütjük ki. A hús pedig mennyei finom, és valóban csakis disznóvágáskor lehet ilyen finomra megsütni. Jó kis muri egy disznóvágás, igaz mi ketten csináljuk végig, így mindig jól kipurcanok.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gizi, nem írigyellek ha ketten vagytok a vágásra. Mi szerencsére vagyunk azért elegen, de mindig emlegetik a mamámék hogy régen sokkal többen vettek részt a vágáson a családból :)

      Törlés
  4. Szegény Gizus, nem kis feladatot vállal be!!! Fantasztikus hangulatú bejegyzés!!! Az a fátyolos nekem is ismeretlen, meg a ZSEMLÉS hurka. Recept nem lesz? mit tesztek bele? A mennyiség szemre és ízlésre megy, azt tudom. Mi legalább 15, á több éve nem vágtunk disznót...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos nem irigylem, én sem. Receptet nem gondoltam feltenni, de akkor most már felteszem :)

      Törlés