2012. május 24., csütörtök

Epres - rebarbarás pite - No. 11

A gyümölcsös piték közül, mondhatni ezt szerettem volna a legjobban kipróbálni. Eper, rebarbara, mindkettőt nagyon szeretem. A Kis B.-nek nagyon ízlett, került egyet a konyhában és mást sem mondogatott csak azt hogy : Hamma-hamma. Nagyon lelkes volt, hamar el is fogyott a pite. Tényleg nagyon jó gyümölcsös íze volt, igazán jó savanykás. Meg kell mondja amire még igazén vágyom ebből a kategóriából az egy egres pite, remélem kapok majd a piacon.


 Epres rebarbarás pite:

Tészta:

2 1/2 bögre liszt
1 tk só
2/3 csésze margarin
12-14 ek víz 
2 ts ecet, ezt a vízbe kell belekeverni

A lisztet elmorzsolom a margarinnal, hozzáadom a sót. Majd apránként az ecetes vizet. Tésztát gyúrok belőle, majd 1 órára a hűtőbe teszem. Ketté veszem. az egyik felét kinyújtom és az aljába teszem. Beleteszem a tölteléket. A másik felét szintén kinyújtom és kedvem szerint díszítem a pitét. Rácsozhatom, vagy teljesen lefedhetem, vagy figurákat szaggatok és azzal fedem le ami jól esik. Lekenem tejes tojással, és megszórom cukorral. 200 fokon sütöm 20 percig. Majd 180 fokon 40-45 percig.

Töltelék:

3- 1/2 bögre feldarabolt tisztított rebarbara
2 1/2 bögre feldarabolt eper - én ennek a kettőnek az arányát felcseréltem, vagyis epresebb volt a pite.
5-6 ek liszt
1/4 tk só
ha van 3 ek tápióka - bioboltban lehet kapni
1 tk narancshéj

A hozzávalókat elkeverem, majd 15 percet állni hagyom. Ennek elteltével mindenestül a tésztára öntöm, tehát a levét sem hagyom le. Lefedem a másik tésztával, teszek alá pár kisebb kocka vajat. Lekenem a tejes tojással, majd megszórom cukorral. Megsütöm, ha hagyom kihűlni, akkor szilárdabb lesz a töltelék, ha nem akkor kissé leveses. Én így szeretem jobban.



Én kimondottan szépnek találom, amikor a réseken felbugyog a kicsit lekváros töltelék.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépséges!! Szinte érzem az illatát, és az ízét. Az eper-rebarbara páros nálunk is nyerő.Igaz én morzsás sütit szoktam készíteni, de ezt a pitereceptet most viszem magammal, és megsütöm.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Bizony ez egy remek páros, a morzsás sütit pedig én is szívesen kipróbálnám :)

      Törlés
  2. Még sosem próbáltam a rebarbarát, pedig már annyi helyen olvastam, hogy milyen finom. Talán majd egyszer ráveszem magam, hogy kipróbáljam...:) A pitéd nagyon szép!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Érdemes kipróbálni ha szereted a savanykás ízvilágú gyümölcsöket :)

      Törlés