2012. augusztus 24., péntek

Nyári bogyós pite - No. 24

Sajnos, elhanyagoltam egy kicsit a blogot a héten. De a férjem kórházba került és semmi energiám, agyam nem volt a bloghoz. Na meg barátok közt mondva, nem is érdekelt. De mivel Ő is hazatért, így én is visszatérek a hagyományos, "hétköznapokhoz." Nem mással mint a heti pitémmel. Hát ez a leg, leg, leg leg......... pite én mondom nektek. Fekete szeder, áfonya és málna. Mindez egy nagyon finom írós tésztában. 
A receptet ezen az oldalon találtam, kicsit módosítottam rajta. Nagyon jó oldal ajánlom mindenkinek. Én ma egy fagyit is kipróbáltam róla, bazsalikomosat. Isteni !


 Nyári bogyós pite:

Írós pite tészta:

Nekem nem volt íróm. de a GoodFood, egyik számában azt olvastam hogy 1,5 dl tejbe egy tk citromlevet teszek, hagyom 5 percet hogy megaludjon, az ugyanúgy jó bele. Én így csináltam és abszolút jó volt.
Még egy tippet adtak, natúr joghurt némi vízzel elkeverve, ugyan úgy helyettesíti az írót mint a tejes változat.

1 bögre vaj - én 22 dkg -ot használtam
2 és 1/2 bögre liszt
1 ek cukor
1 tk só
1/2 bögre író - én azt a 1,5 dl raktam bele amit a GoodFood alapján csináltam tejből

A liszthez adom a cukrot és a sót. Majd elmorzsolom a felkockázott vajjal. Hozzáadom az írót és összegyúrom. Fóliába teszem és mehet a hűtőbe. 1 órára, ha fagyóba rakom elég neki 25-30 perc is.

Ez egy dupla adag tészta, tehát alulra és felülre is bőven elég. Jól fagyasztható.

Lisztezett deszkán kinyújtom, majd a piteformába teszem. Erre megy a töltelék, a töltelék tetejére, néhány darabka vaj, majd a másik tészta. Összenyomkodom a két oldalt, vágok a tetején néhány légnyílást, hogy a gőz távozni tudjon. Lekenem tojással és megszórom cukorral. És 200 fokon sütöm 10 percig, majd lentebb veszem 180 fokra és sütöm még 40 percet. Ha nagyon sülne a teteje, lefedem alufóliával.

Ha melegen tálalom, folyós a közepe, ha hidegen akkor szépen megszilárdul. Én hagytam állni 4 órát mielőtt felvágtam, akkor kicsit még folyós volt, de ugyanúgy isteni. 6 óra után volt olyan állaga mint a képen.

Töltelék:

1/2 bögre cukor
2 ek keményítő
2 ek tápióka por - bio boltokban kapható én 360 ft - ért vettem egy 20 dkg-os dobozzal
csipet só
30 dkg málna
40 dkg fekete szeder
45 dkg áfonya

Tetejére:

 1 tojás felverve
2-3 ek cukor a szóráshoz

A gyümölcsöket egy tálba teszem, rászórom a cukrot, a keményítőt, a tápiókát (ez helyettesíthető egy plusz kanál keményítővel), a sót és óvatosan megkeverem. Pár percet állni hagyom és a levével együtt a pite tésztára öntöm. Pár darabka vajat dobok rá, lefedem a másik tésztával. A továbbiakat, lásd a tészta leírásánál.




 A kisebbik fiacskám, mohó kezecskéi. Nagyon megörül mikor meglátta a fán a pitét, ezután rögtön eltűnt egy szem áfonya a sütiből. Na jó valljuk be, nem sokat ettem ebből a szeletből.


8 megjegyzés:

  1. Csodafinom lehetett ez a pite. Imádom a piros gyümölcsöket.

    VálaszTörlés
  2. Remélem férjed már jól vigyázzál rá! A pitéd csodásan néz ki, nagyon finom lehet. Lefagyasztva csak egy kis szedrem van, de szívesen kipróbálnám majd valamit mét teszek majd hozzá.A tésztája is nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, már jól van szerencsére, oly annyira hogy már panaszkodik is :))

      Törlés
  3. Jobbulást a férjednek! :) A pite pedig isteni lehet, ránézésre is csoda guszta! :)

    VálaszTörlés
  4. A pite nagyon jól néz ki! Holnap utánanézek, miből készül a tápióka?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Egyébként egy gyökér féléből ha jól tudom :)

      Törlés