2012. szeptember 28., péntek

Gesztenyés pite rumos szilva raguval - No. 27

Na jó, rám tört a gesztenyézhetnék. Mostanában nagyon kívánom, de nem vagyok terhes. Pedig akkor nem is nagyon kívánhatnék ilyesmit. Még annó mindkét terhességemnél terhesség alatti cukorbetegségem volt, így míg a kismamák többsége, jól kigömbölyödik ilyenkor én fogytam. De de ahol kellett persze szépen gömbölyödtem :)
Na de hogy is keveredtem ide? Már szinte magam sem tudom. Szóval gesztenyés pite. Nagyon ízlett a gesztenyés torta krémje így kicsit keményebben, elkészítettem a pitéhez. Kakaós tészta, kikenve csokival - ez azért jó mert így a tészta ropogós marad és nem ázik el - rá a krém majd babapiskóta és megint krém. Majdhogynem tiramisu jellegű de nem nevezném annak, majd az is lesz. És mindehhez finoman kanalazgatva egy jó rumos szilvaragu. Nekem nagyon ment hozzá.


 Gesztenyés pite rumos szilva raguval

Gesztenye krém:
 
 3 dl tej,
 10 dkg cukor
 3 tojás sárgája
 1 ek liszt
 20dkg gesztenye massza + 5 dkg a díszítéshez
  1 rum aroma
 2 dl tejszín
  2 kk zselatin + tej az olvasztáshoz

A tojásokat kikevertem a cukorral, a liszttel, és a rumaromával, majd tejjel simára kevertem. Ezután sűrű krémet főzök belőle, Vigyázat állandóan keverjük, nehogy rántotta legyen. Majd még melegen hozzádolgozom a gesztenye masszát. Ha igényli, nekem igényelte a krém zselatint felolvasztom kb 1 dl tejbe, hagyom hűlni, majd adok hozzá a krémből, elkeverem és ezután keverem hozzá az egészet a krémhez. Ezután a felvert tejszínt is hozzáadom a krémhez. Egy nagyon jó állagú, jól dolgozható krémet kapok. Valamint igazán finom, nem túl édes, viszont nagyon jó gesztenyés krémet.


 Tészta:

A Vanília krémes őszibarackos  pite tésztáját használtam csak kakaós formában.
 
 1 és 1/4 bögre liszt
 2 ek kakaópor

1 ek cukor
1 tk só
8 ek vaj
3 ek hideg víz

A liszthez hozzáadom a sót és a cukrot, a kakaót majd elmorzsolom vele a vajat. Apránként hozzáadom a hideg vizet, és tésztát gyúrok belőle. De nem gyömöszkélem sokáig, mert akkor lesz finom omlós ha rövid ideig gyúrom, gyorsan összeáll. 1 órára a hűtőbe, teszem. Majd lisztezett deszkán kinyújtom, és a kivajazott formába teszem. 200 fokon sütöm, vaksütéssel 10 percig majd még 10 -12 percig, miután kivettem a nehezéket. Hagyom kihűlni.


Vaksütés = a pite tésztára nehezéket hlyezek, hogy ne púposodjon fel, illetve ne menjen össze a tészta. Ami nálam abból áll, hogy fogok egy darab alufóliát, vagy sütőpapírt, elterítem a tésztán és öntök rá úgy fél kg rizst. De ez lehet, lencse, bab stb. De persze erre a célra vannak spéci kerámia golyók is, azt is lehet használni. egy a lényeg vigyázzunk, nehogy belesüssük, a tésztába a rizs.



Összeállítás:

A pite tésztát  hagyom kihűlni, majd megkenem egy tábla olvasztott étcsokival. Ha ez megszilárdul belemehet a krém fele. Egy réteg vaníliás tejbe forgatott - épp csak belerakom és már veszem is ki - babapiskóta. Rá a másik réteg krém. Majd tejszínnel díszítem és rumos szilva ragut is adok hozzá aki kér.


Rumos szilva ragu:

  50 dkg szilva kimagozva 6 felé vágva
  20 dkg cukor
  1-2  rumaroma
  pici víz
  1-2 ek étkezési keményítő

A szilvát elkeverem a cukorral és egy pici fahéjt is adok hozzá. Elkezdem főzni, majd hozzáadom a rumaromát. Mikor már szépen rotyog, de még nem kezdett el nagyon szétfőni, lekvárosodni, simára keverek vizet étkezési keményítővel és hozzáadom. Rottyan egyet és kész is. Nem kell túl sűrűnek lennie.




9 megjegyzés:

  1. Nagyon megenném az biztos, mert igen finom lehet. Guszta !

    VálaszTörlés
  2. Már megint gesztenye:) Holnap biztosan valami gesztenyéset fogok készíteni, imádom:)Amikor én terhes voltam, minden alkalommal kaviáros pirítóst ettem, soha azelőtt még nem ettem kaviárt, azután sem nagyon:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen sok mindent kihoz az emberből a terhesség. Ám egy biztos a végeredmény megéri :)

      Törlés
  3. Nagyon szeretem a gesztenyét, és ez a pite igazán a kedvemre való lenne.Igaz már a látványától is híztam pár kilót:)) de egy próbát azért megér.

    VálaszTörlés
  4. Csokis, gesztenyés, linzer... nagyon finom lehet! Hát még a szilvaraguval! :)

    VálaszTörlés