2012. szeptember 3., hétfő

Szilvás - csokoládés - bazsalikomos jégkrém pite - No. 25

Ezt a pitét, nagyobbik fiacskám, névnapjára készítettem. Mert ugye fagyit akart. De milyen is legyen? Szilvától roskadozik a fa, ez kipipálva. Csoki is legyen, hisz ez az ünnepelt kedvence. Valamint került rá, még egy kis bazsalikom fagyi is csak, az ízek kedvéért. Így sikerült, én milyen finom is lett. Ha szilva fagyiról volt szó, teljesen beleszerettem Babette fahéjas sült szilva fagyijába, így az került bele. Ha csoki akkor TücsökBogár nutellás csokifagyija, a család kedvence. A bazsalikomot pedig én adtam hozzá.
Tejszínnel, és szilvával díszítettem.


 Szilvás - csokoládés - bazsalikomos jégkrémpite:

Kekszes alap:

36 dkg keksz most kakaós
15 dkg olvasztott vaj

A kekszet ledarálom, és az olvasztott vajjal összegyúrom. A pite formába nyomkodom. Most két variáció lehet, csak simán a hűtőbe teszem, vagy 200 fokos sütőben, 10 percet sütöm. Én az utóbbit szoktam, mert úgy jobban szeretem, de egyébként teljesen szabadon választható.

Szilva fagylalt:

80 dkg szilva magozva tisztán mérve
a tetejére 2-3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál fahéj
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
pár kanál rum ízlés szerint

A szilvákat megmosom, kimagozom, és a héjával lefelé egy jénaiba teszem, majd megszórom cukorral és fahéjjal. Jó 30 percig sütöm, majd ha megsült, levével együtt lepürésítem. A tejszínt laza habbá verem, hozzáadom a vaníliás cukrot, valamint a rumot, ha akarom. Összekeverem, majd egy dobozba a fagyasztóba rakom, és mikor már félig megfagyott beleöntöm a keksz tetejére. Visszateszem a fagyóba.


 Csoki fagyi:

5 dl tejszín
2 db tubusos sűrített tej
20 dkg nutella
10 dkg étcsokoládé
2 dkg kakaó

A csokoládét vízgőz fölött felolvasztom. A tejszínt 15 percre fagyasztó szekrénybe teszem. A nutellát, a kakaót, a sűrített tejet és a felolvasztott csokoládét jól összekeverem figyelem, hogy a csokoládé ne üljön le az edény aljára. Hozzáadom a tejszínt és  addig verem, amíg tejföl sűrűségűvé nem válik. Ennek az adagnak a felét használtam a pitéhez, de nem kell izgulni, nem romlik meg a hűtőben, gyorsan eltűnős fagyi. a felét kentem rá a pite tetejére.

Bazsalikom fagyi:

2 marék, nagyon apróra vágott bazsalikom
3/4 bögre cukor
5 dl tejszín
2,5 dl tej
 csipet só
5 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
A bazsalikomot, megmosom és apró darabokra vágom. A tejszín felét felforralom adok hozzá, egy zacskó vaníliás cukort, majd hozzáadom a bazsalikomot. Ezt hagyom szépen kihűlni. a tojások sárgáját, kikeverem a cukorral, majd felöntöm a tejjel. Krémet főzök belőle, majd hozzá reszelem a citrom héját valamint hozzákeverem a maradék tejszínt. Szép csomómentes legyen. Vigyázzunk nehogy rántotta legyen, folyamatosan kell keverni. Ha akadnia itt-ott egy kis csomó szűrjük le a masszát. Hagyom kihűlni ezt is. Én nem szűrtem le az összes bazsalikomot a tejszínből, úgy az 1/4-ét benne hagytam. (a férjem ez zavarta, szóval ha legközelebb készítem teljesen leszűröm) Felverem a tejszínt, de csak egy laza habbá, majd összeforgatom a tojásos krémmel. Jól záródó dobozba teszem, majd a fagyasztóba. Amikor Már jó rá gombócolok belőle a  pite tetejére.

Tejszínnel és szilvával díszítem. Ha nem esszük meg azonnal, tároló dobozba teszem, vagy lefóliázom, hogy ne legyen hűtő íze.






9 megjegyzés:

  1. Ez igen! Kinézetre is gyönyörű, belül meg valóságos Ízorgia!

    VálaszTörlés
  2. Brutális darab, valami isteni lehet. :)

    VálaszTörlés
  3. Istenien néz ki, ezt jól kifundáltad! :D Kisfiadnak boldog névnapot! :)

    VálaszTörlés
  4. Ez igen:) Na ilyen fagyit én is szeretnék, csodaszép. Boldog névnapot a fiacskádnak:)

    VálaszTörlés