2012. október 10., szerda

Sticky Toffee Pudding Apple Pie - Almás karamellás pite mogyoródarabokkal - No 29.

Nem szoktam nekifogni nagyon macerás pitéknek. Ez egy kicsit tényleg macerás, de nem bírtam neki ellenállni. Adott egy réteg tészta, egy réteg angol pudding mogyoró darabokkal - eredetileg pekán dió de nálam mogyoró - egy réteg karamellás alma, morzsa tető alá rejtve. Nem egy diétás darab, szóval aki fogyózik annak nem ajánlom. Viszont, über-brutál-király pite az tuti. Pont olyan amilyennek képzeltem. Kedvenc pités oldalamról való.


 1. Házi karamell - dulche de leche is használható helyette

 3 tubus cukrozott sűrített tej
 fél bögre méz
1 bögre cukor
60 g vaj
1 ek vanília

A hozzávalókat, kivéve a vaníliát - egy vastag falú edénybe teszem és elkezdem összefőzni. addig főzöm amíg szépen meg karamellizálódik és eléri a 240 fokot. Ekkor leveszem a tűzről és hozzáadom a vaníliát. Ahogy hűl úgy dermed meg és isteni ragacsos karamella lesz belőle - ez csak így magában is isteni finom. Úgy 3/4 bögrényit félre teszek belőle a többit felöntöm 2 dl tejszínnel, simára keverem és kész is az isteni karamell szósz. Ez a legfinomabb amit valaha ettem! Ezt nyugodtan ki merem jelenteni!

2. Tészta

Az eredeti recept egy másik tésztát ír, de nekem ez a kedvencem, így ezt használtam:

1 és 1/4 bögre liszt
1 ek cukor
1 tk só
8 ek vaj
3 ek hideg víz

A liszthez hozzáadom a sót és a cukrot, majd elmorzsolom vele a vajat. Apránként hozzáadom a hideg vizet, és tésztát gyúrok belőle. De nem gyömöszkélem sokáig, mert akkor lesz finom omlós ha rövid ideig gyúrom, gyorsan összeáll. 1 órára a hűtőbe, teszem. Majd lisztezett deszkán kinyújtom, és a kivajazott formába teszem. Majd berakom a hűtőbe amíg elkészítem a belevalókat.


3. Mogyoró praliné

 1 bögre mogyoró
2 ek cukor
2 ek vaj

A vajat megolvasztom egy serpenyőben majd hozzáadom a cukrot és a mogyorót. Addig keverem amíg elolvad a cukor és kicsit meg karamellizálódik. Vigyázat nehogy megégjen!!! Egy sütőpapíros tálcára teszem és elsimítom. Hagyom kihűlni. Majd éles késsel apróra vágom. Ezt is félre teszem.

4. Karamellás alma réteg

4 db nagy alma - hámozott és kockára vágott
1 bögre cukor
3 ek liszt
4 ek olvasztott vaj
2 tk fahéj
1 tk citromlé
1/4 tk só

3/4 bögre karamella

Az almákat megpucolom és felkockázom, majd egy fazékba teszem. Ráteszem az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat, a citromlevet, és a lisztet. Elkezdem főzni és félig megfőzöm az almát, majd hozzáadom a karamellt. Addig főzöm amíg teljesen el nem olvad a karamell. Félre teszem.

5. Ragacsos karamellás pudding - Sticky Toffee Pudding

1/2 bögre mogyoró praliné
113 g puha vaj
1/2 bögre cukor
2 ek tejszín
1 ek citromlé
1 tojás
1/2 bögre liszt


A cukrot kikeverem a vajjal, majd a tojással. Hozzáadom a citromlevet, a tejszínt, a pralinét és a lisztet. Ezt a masszát a pite tésztára öntöm.

6. Morzsa tető

3/4 bögre liszt
1 bögre cukor
1/4 tk só
113 g puha vaj

Az egészet összekeverem és morzsává "gyúrom".

Összeállítás:

A pite tésztára teszem a puddingot, erre a karamellás almát, majd a morzsa tetőt. 220 fokon sütöm úgy egy órát. Ha közben nagyon barnul a teteje, akkor vegyük le a hőt 180 fokra és fedjük le egy alufóliával, így nem fog tovább barnulni és nem ég meg a széle.

Karamell szósszal és praliné darabokkal tálalom.





 A tészta:


 A puddinggal:


 Rá a karamellás alma:


 És a morzsa tető:



 Teljesen kihűlve:




6 megjegyzés:

  1. Hát, tényleg nem túl egyszerű elkészíteni, de nagyon finom lehet, gyönyörű a fotókon! :)

    VálaszTörlés
  2. Hasonlót készítettem már de nem pitének, hanem sima piskótával . Nagyon guszta és jó lenne egy szeletke:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Amin karamell van az csak jó lehet:)

    VálaszTörlés