2012. december 5., szerda

Dupla dulche de leche cupcake - SAD XI.fordulójára

Hogy mitől dupla, hát, hogy a krémjébe és a tésztájába is került ebből a finomságból. Nagyon finom lett. Kipróbáltam egy új fajta - számomra - krémet, frostingot. Tojásfehérje és vaj a fő alkotóeleme. Hát nem azt mondom, hogy nem volt jó, de azért az egekbe sem emelt. Finom, édes, enyhén érződik rajta, a vajas jellege a krémnek, na de nekem még mindig a tejszínes a tuti. Azért ajánlom kipróbálásra mert a férjem például észre sem vette, hogy vajas a krém. Kicsit karácsonyi hangulatú a díszítés, a csoki korongokat csillagos transzfer fóliával díszítettem. Ezért ezt a sütit ajánlom a SAD XI. fordulójára, Trollanyu szervezésében. A téma pedig nagyon aktuális : Öltöztessük ünnepi ruhába a finomságokat!




Dupla dulche de leche cupcake:

 Tészta:

16 db muffin jön ki belőle:

198 g puha vaj
198 g cukor
4 tojás
142 g liszt
3 nagy ek dulche de leche
2 tk sütőpor
egy csipet só
2 ek tejföl

A vajat kikeverem a cukorral, majd a tojásokkal. Hozzáadom a tejfölt, a karamellkrémet, a sót. Majd végül a sütőporral elkevert lisztet. A muffin tepsibe papír kapszlikat teszek, egy jó evőkanálnyi tésztát teszek a mélyedésekbe. Majd 200 fokra előmelegített sütőben sütöm, kb 20 percig. A karamelltől, kicsi ragadósabb, szaftosabb a tészta. Ezért érdemes várni míg kihűl, akkor nem ragad bele a tészta a papírba.
Hagyom kihűlni a muffinokat. Kidíszítem a krémmel, és a csoki korongokkal. Bónusz képen még meglocsoltam olvasztott csokival és karamell krémmel.

A krém - frosting:

5 tojás fehérje
141 g cukor
40 dkg vaj
5 ek dulche de leche
egy csipet só

A tojásfehérjéket elkezdem verni, gőz felett. Amikor már szép kemény a hab, elkezdem hozzáadagolni a cukrot.  Mikor már jól kikevertem verem még legalább 5-10 percet. Ha ezzel kész vagyok, leveszem a tűzről és kis adagokban, folyamatos keverés mellett, hozzáadom a vajat. Még jó 5 percet keverem vele, majd mehet a só és a dulche de leche és újabb 5-10 perces keverés következik. Tehát nem egy rövid idő alatt elkészülő krém.

A krém rengeteg!!! Én még egy tortát is meg tudtam vele tölteni + a muffinokat úgyhogy legközelebb minimum felezem, a krémet, de inkább negyedelem. A krém alapját itt találtam.


A csokoládé díszítés:

100 g étcsokoládét megolvasztottam és temperáltam. Sütőpapírból, tölcsért hajtogattam, és megtöltöttem csokival, majd az alján vágtam egy lyukat és szintén sütőpapírra nyomtam köröket belőle. Ezt megelőzően a transzfer fóliából kockákat vágtam. Majd ezeket a kockákat szépen rásimítottam az olvadt csoki tetejére. Hűtőbe tettem, majd miután megszilárdult levettem a fóliát.  És már lehet is vele díszíteni.





9 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek és finomak lehetnek!

    VálaszTörlés
  2. de gyönyörű:) milyen profi vagy, nekem még a temperálás se nagyon megy..:)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda recept-micsoda névvel! Már a hangzása önmagában étvágygerjesztő, aztán meglátom a fotót is....hmmmmm. Igazi ünnepi finomság! :)

    VálaszTörlés
  4. Dulche de leche-ről nem hallottam még, frostingot viszont készítettem, de nem ilyen néven ismertem (swiss meringue buttercream).
    Guszta lett!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ügyes vagy, szuper jól néz ki!

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörűek ezek a kimondhatatlan nevű tortácskáid!
    És a finomság is lerí róluk, akárminek is nevezzük őket.

    VálaszTörlés