2013. január 25., péntek

Datolyás mogyorós csokikrémmel töltött piskóta tekercs a SAD 12. fordulójára

Ismét egy SAD, forduló, ismét egy remek témával. Szeretem ezt a játékot, mindig olyan jó a téma, szívesen készítek rá mindig valamit. Ezúttal a háziasszony Éva , a téma pedig CSavard fel a ...! Nekem nagyon tetszett, rögtön el is kezdtem dúdolni a Csavard fel a szőnyeget című számot. Sok mindenben gondolkodtam, de végül egy piskóta tekercs mellett döntöttem. Nagyobbik fiacskám szülinapját ünnepeltük nem rég, és a Keresztanyukája szerette volna sütni a tortát neki, így én ezt a piskóta tekercset sütöttem, mert már igencsak szorított a határidő. Csokis piskóta, csokikrém, mogyoró és isteni király datolyát sikerült vennem ebből is jutott a krémbe. Azért hívják király datolyának, mert több mint kétszerese a boltokban általában kapható csomagolt datolyáknak. Ezeket én darabra vettem. Finom lett, hamar eltüntette a család.


 Datolyás mogyorós csokikrémmel töltött piskóta tekercs:

Piskóta tekercs:
6 egész tojás + 1 fehérje 6 ek cukor
4 ek liszt
1 csomag sütőpor
2 ek kakaópor

1 ek tej
Egy széles tepsit ki sütő papírozok, és a sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat szétválasztom, a hetedik tojást is de annak csak a fehérjét használom fel.  A sárgákat kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a sütőport, és a lisztet , kakaót. A fehérjéket felverem, majd hozzáforgatom a masszához, úgy hogy ne törjön össze a hab. A tepsire kenem szépen egyenletesen, majd megsütöm úgy 20-25 perc alatt. Még forrón lehúzom a sütőpapírt majd egy konyharuha segítségével feltekerem. Néha kitekerem, hogy a belsejéből a gőz távozzon és ne áztassa el a tekercset, majd újra feltekerem. Mikor kihűlt leveszem róla a konyharuhát és megtöltöm.

Töltelék:

3 dl tejszín
100 g tejcsokoládé
4 szem király datolya - hagyományosból a dupláját raknám
1,5 marék aprított pörkölt mogyoró

A tejszínt felmelegítem és simára keverem benne a darabolt csokoládét. Mikor kihűlt hűtőbe teszem 1-2 órára. Utána kemény habbá verem és hozzáforgatom az aprított mogyorót és a felkockázott datolyát. Kicsit hűtőbe teszem, majd a piskóta tekercset óvatosan letekerem, majd vissza fel. A csokis krémet még finomabbá teszi, hogy egy falatnál, rábukkanunk egy darabka mogyoróra vagy datolyára. A tetejét enyhén megszórom porcukorral, de aki nagyon csokisat szeretne, az csokival is lecsorgathatja. Habrózsákkal díszítem ezek tetejére teszek egy darab mogyorót vagy datolyát.



4 megjegyzés: