Ritkán van nálunk citromos édesség. Nem nagyon szereti a család én viszont igen, úgyhogy kedveztem magamnak egy kicsit. Mit ne mondjak jól sikerült. Egy pár apróságok kivéve. Az egyik az hogy nem néztem a piteformám átmérőjét, így elég alacsony lett a citromos réteg. Az eredeti recept 20 cm írt, én meg ránézésre nemigen tudom megállapítani, hogy egy forma mekkora. Mint utóbb kiderült az enyém 26 cm volt. A másik az, hogy szépen lefotóztam egészben a pitét, és utána elmentem itthonról. Mire hazaértem, az a szerencsétlen kis darabka maradt amit a képen láttok, még csak arra se törekedtek, hogy szépen egyék meg, hogy fényképezhessem. de mondhatni ha csak ennyi marad az már jó jel :)
Kérdeztem is tesómat, szereti a citromosat. Azt mondta tulajdonképpen nem szereti, de ez most r..dt jól esett! Hát egészségünkre :) Hivatalos nevén Lemon meringue pie a neve, és már ez is gyönyörűen cseng.
Habcsókos citromkrémes pite:
Tészta:
225g liszt
50 g cukor
150 g margarin
1 tojás sárgája
1 ek hideg víz
egy kevés citomlé
A hozzávalókból, tésztát gyúrunk. De ne sokáig gyúrjuk így lesz jó omlós a tészta. 1 órára a hűtőbe tesszük. Kinyújtjuk egy lisztezett deszkán, majd a formába helyezzük. Alaposan megszurkáljuk villával. Alufóliát teszünk bele és így sütjük, 20 percig 200 fokra előmelegített sütőbe. Majd fólia nélkül még 5-10 percig. A sütőt vegyük le 150 fokra, majd kelleni fog a hab szárításához.
Krém:
50 g kukorica keményítő
125 g porcukor
300 ml víz
2 megmosott citrom leve és héja
2 tojás sárgája
A hozzávalókat elkeverjük, majd közepes lángon sűrű krémet főzünk belőle. Hűlni hagyjuk, majd a tésztára öntjük.
Hab:
3 tojás fehérje - nekem 6
csipet só
125 g porcukor - nekem 250 g
Volt elfekvőben tojás fehérjém, és szeretjük is a habot így én meg dupláztam az adagot. A fehérjékhez adok egy csipet sót és pici citromlevet. Az utóbbitól keményebb lesz a hab. Elkezdem felverni a habot, majd lassan adagolom a cukrot hozzá. Jó 10-15 percig verem. Majd a citromos krémre kenem, nem lelapítva, nekem úgy tetszik ha kicsit kusza. 150 fokon, kb 25 percig szárítjuk. Hidegen és melegen is fogyasztható.
Ne nevess, de erről megint egy sorozat jutott eszembe :D Emlékszem, h a Született Feleségekben Bree-nek volt a nagy specialitása ez a fajta (vagy ehhez hasonló) pite.
VálaszTörlésÉs igen, újra mondom, h már ott csorgott a nyálam...na, de ez! Ááá, ide vele, az egésszel :)
Dehogy nevetek :) Én is láttam a sorozatban, sőt fent is van a neten a sorozatbeli recept, csak nem azt választottam :)
TörlésKomolyan, fent van? Hol?
Törléshttp://cleaningbychoice.blogspot.com/2009/12/lemon-meringue-pie.html Ezen az oldalon találod innen irányít rá egy másik oldalra ott a recept. Ezen pedig Katherine ugyancsak citromos pitéjét találod :) http://www.bakespace.com/recipes/detail/Katherine%27s-Lemon-Meringue-Pie%3A-Desperate-Housewives/29534/
TörlésHűűű, nálunk sem sokszor van citromos, de ezt most én is szívesen megenném. :))) Jó, hogy dupláztad rajta a habot, nagyon- nagyon guszta lett. :)
VálaszTörlésKöszi, nekem is sokkal jobban tetszik magas habbal :)
TörlésÉn imádom a citromos süteményeket, na meg a habosakat is, úgyhogy ezt a tortát is szívesen megkóstoltam volna. Szerintem a családod éppen most döntötte el, hogy megkedvelik a citromos sütiket, és ez a torta volt a tesztalany.:))
VálaszTörlésBár úgy lenne :) De nem vagyok biztos benne, mert azt mondták ehhez azért ne szokjak hozzá :)
TörlésCsúcs, imádnivaló:) Én lime-osat ettem, de készíteni még nem volt időm, mert annyi recept várakozik:) Mindent szeretek, ami citromos és citrusos.
VálaszTörlésKöszi :) Én is szeretem őket de sajnos szinte ezzel egyedül vagyok a családban. A lime-os is nagyon jó lehet :)
Törlés