2012. augusztus 4., szombat

Feketeszedres pillecukros semifreddo pite - No. 21

Igen!!! Végre itt a szeder szezon, imádom. Egy néninél szoktam venni Mezőn, rengeteg van neki. Be is zsebeltem 6 kg-ot, meg még frissen veszegetem tőle amikor eszembe jut, hogy valami szedres kellene. Most egy pitét készítettem belőle, de most a semifreddo krémjét használtam egy kis csavarral. Pillecukrot tettem a krémbe. Mohánál láttam, ő parféba rakta a  pillecukrot. Gondoltam kipróbálom. A férjem szereti a legjobban nálunk a semifreddot. Még régebben egy Rachel Allen műsorba látta és azóta készítem. Így pillecukorral is nagyon finom, és tényleg jól szeletelhető.


 Fekete szedres pillecukros semifreddo pite:

Kakaós paté sablée:
250 g liszt
150 g olvasztott vaj
100 g porcukor
30 g őrölt mandula
1 db tojás (felvert)
2 csipet só
 tetszés szerint vagy egy fél vanília vagy 15 g kakaópor- nálam most a kakaópor
A vajat kikeverem a cukorral, majd sorban hozzá adom a mandulát, sót, vaníliát, tojást, lisztet. Összegyúrom, majd 2 órát állni hagyom. Kinyújtom, a kivajazott formába teszem, jó alaposan megszúrkálom villával. 30 percre hűvös helyre teszem majd 200 fokon 15 percig sütöm, hogy aranybarna legyen. Kihűtöm.

Csokoládé réteg:

200 g tejcsokoládé
2 dl tejszín

 A tejszínt felforralom, beletördelem a csokit és simára keverem. Beleöntöm a  pitetésztára, majd hagyom kihűlni és a hűtőbe teszem.

Fekete szedres réteg:

70 dkg fekete szeder
2 tojás
2 dl tejszín
ízlés szerint cukor
200 g pillecukor

A fekete szedret, megmosom és botmixer segítségével lepürésítem. Majd, egy szűrőn átpaszírozom, hogy a magok ne kerüljenek a krémbe. De akit nem zavar a mag az kihagyhatja ezt a lépést. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját kikeverem cukorral. A fehérjét felverem. A tejszínt is felverem a végén hozzá adagolom a gyümölcspürét. Gőz felett felolvasztom a pillecukrot. A tojás sárgákat elkeverem a felvert fehérjével és a pillecukorral majd óvatosan hozzáforgatom a gyümölcsös tejszínt. Mehet a csokis réteg tetejére.

Mikor kellően megszilárdult kedvemre díszítem, felvert tejszínhabbal, pürével illetve gyümölccsel. Ha nem rögtön esszük akkor fóliázzuk le, nehogy "hűtő ízű" legyen.





2 megjegyzés:

  1. Hű, nagyon guszta, micsoda ízkavalkád! Csokis is, gyümölcsös is, csak finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Hát igen a kettő együtt bizony jó páros :)

      Törlés