Na de hogy is keveredtem ide? Már szinte magam sem tudom. Szóval gesztenyés pite. Nagyon ízlett a gesztenyés torta krémje így kicsit keményebben, elkészítettem a pitéhez. Kakaós tészta, kikenve csokival - ez azért jó mert így a tészta ropogós marad és nem ázik el - rá a krém majd babapiskóta és megint krém. Majdhogynem tiramisu jellegű de nem nevezném annak, majd az is lesz. És mindehhez finoman kanalazgatva egy jó rumos szilvaragu. Nekem nagyon ment hozzá.
Gesztenyés pite rumos szilva raguval
Gesztenye krém:
3
dl tej,
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
1 ek liszt
20dkg gesztenye massza + 5 dkg a díszítéshez
1 rum aroma
2 dl tejszín
2 kk zselatin + tej az olvasztáshoz
20dkg gesztenye massza + 5 dkg a díszítéshez
1 rum aroma
2 dl tejszín
2 kk zselatin + tej az olvasztáshoz
A
tojásokat kikevertem a cukorral, a liszttel, és a rumaromával, majd
tejjel simára kevertem. Ezután sűrű krémet főzök belőle, Vigyázat
állandóan keverjük, nehogy rántotta legyen. Majd még melegen
hozzádolgozom a gesztenye masszát. Ha igényli, nekem igényelte a krém
zselatint felolvasztom kb 1 dl tejbe, hagyom hűlni, majd adok hozzá a
krémből, elkeverem és ezután keverem hozzá az egészet a krémhez. Ezután a
felvert tejszínt is hozzáadom a krémhez. Egy nagyon jó állagú, jól
dolgozható krémet kapok. Valamint igazán finom, nem túl édes, viszont
nagyon jó gesztenyés krémet.
Tészta:A Vanília krémes őszibarackos pite tésztáját használtam csak kakaós formában.
1 és 1/4 bögre liszt
2 ek kakaópor
1 ek cukor
1 tk só
8 ek vaj
3 ek hideg víz
A liszthez hozzáadom a sót és a cukrot, a kakaót majd elmorzsolom vele a vajat. Apránként hozzáadom a hideg vizet, és tésztát gyúrok belőle. De nem gyömöszkélem sokáig, mert akkor lesz finom omlós ha rövid ideig gyúrom, gyorsan összeáll. 1 órára a hűtőbe, teszem. Majd lisztezett deszkán kinyújtom, és a kivajazott formába teszem. 200 fokon sütöm, vaksütéssel 10 percig majd még 10 -12 percig, miután kivettem a nehezéket. Hagyom kihűlni.
Vaksütés = a pite tésztára nehezéket hlyezek, hogy ne púposodjon fel, illetve ne menjen össze a tészta. Ami nálam abból áll, hogy fogok egy darab alufóliát, vagy sütőpapírt, elterítem a tésztán és öntök rá úgy fél kg rizst. De ez lehet, lencse, bab stb. De persze erre a célra vannak spéci kerámia golyók is, azt is lehet használni. egy a lényeg vigyázzunk, nehogy belesüssük, a tésztába a rizs.
Összeállítás:
A pite tésztát hagyom kihűlni, majd megkenem egy tábla olvasztott étcsokival. Ha ez megszilárdul belemehet a krém fele. Egy réteg vaníliás tejbe forgatott - épp csak belerakom és már veszem is ki - babapiskóta. Rá a másik réteg krém. Majd tejszínnel díszítem és rumos szilva ragut is adok hozzá aki kér.
Nagyon megenném az biztos, mert igen finom lehet. Guszta !
VálaszTörlésMár megint gesztenye:) Holnap biztosan valami gesztenyéset fogok készíteni, imádom:)Amikor én terhes voltam, minden alkalommal kaviáros pirítóst ettem, soha azelőtt még nem ettem kaviárt, azután sem nagyon:)
VálaszTörlésHát igen sok mindent kihoz az emberből a terhesség. Ám egy biztos a végeredmény megéri :)
TörlésNagyon szeretem a gesztenyét, és ez a pite igazán a kedvemre való lenne.Igaz már a látványától is híztam pár kilót:)) de egy próbát azért megér.
VálaszTörlésHát igen édes bűnbe esés :)
TörlésCsokis, gesztenyés, linzer... nagyon finom lehet! Hát még a szilvaraguval! :)
VálaszTörlésNagyon jól kiegészítik egymást :)
TörlésCsábítóan néz ki... :-P
VálaszTörlés:)
Törlés