2012. szeptember 19., szerda

Mogyorókrémes buktatorta

Pontosan egy hibája van - mondta a Férjem. Na megint jól kezdődik - gondoltam én. - Na és mi az? Hát, hogy keveset sütöttél belőle! Eredmény: Nagy mosoly. Hát igen ha keltet csinálok, abból sosem elég. És ez a bukta most, nagyon jól sikerült. Dédi tanácsára került a tésztába egy kis krumpli is, és tényleg jó puha lett, még az átlagnál is jobb. Mondhatni olyan szájban olvadós.
A mogyorókrém és én elég jó barátságban vagyunk, de leginkább csak süteményekben.  Nagy B. azt mondta, hogy ez a bukta sokkal de sokkal finomabb, mint az amit, az oviban adnak. Még jó!

Mogyorókrémes buktatorta:

 2 db 26 cm-es torta formához

1 kg liszt - átszitálva
5 dkg élesztő
3-5 dl langyos tej - ki mennyire készíti lágyra a tésztát
2 ek cukor
4-5 ek olaj
3 közepes szem főtt tört krumpli
fél tk só
1 felvert tojás a lekenéshez
kb 3 ek olvasztott vaj az oldalak megkenéséhez

A lisztet átszitálom, készítek egy mélyedést a közepébe. egy kis edénybe elmorzsolom az élesztőt, teszek rá sót, és cukrot. A tejet megmelegítem, egy részét az élesztőre teszem, majd megszóróm két kanál liszttel. Hagyom hogy felfusson az élesztő. A maradék langyos tejet félre teszem. A tört krumplit hozzáadom a liszthez és kicsit elmorzsolom. Majd a mélyedésbe mehet az élesztős tej. Majd elkezdem dagasztani, én kézzel de lehet géppel is. Fokozatosan hozzáadom a tejet és az olajat. Jó lágy tésztát készítek. Hagyom kelni kb 30-40 percet. 
Majd lisztezett deszkán kinyújtom, és fánk szaggatóval köröket szaggatok.  Kicsit széthúzom és egy adag mogyorókrémet rakok a közepére, majd az alját összecsípem és golyót készítek belőle. A tortaformát kivajazom - én zsíroztam - és a golyókat beleteszem úgy hogy előtte megkentem az oldalukat olvasztott vajjal. Ha tele lett a forma, hagyom még 10 percig kelni. Lekenem felvert tojással. Majd 180-200 fokra előmelegített sütőben, kb 30-40 percig sütöm - amíg szép barna nem lesz. Leporcukrozom, és kicsi olvasztott csokival lecsorgattam.

Szépen szétváltak a gombócok.




14 megjegyzés:

  1. Guszta és nagyon finom lehet! Milyen jól mutat hogy a tetejét csokival áthúztad!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretnék most belőle egy gombóckát!!!Guszta.:)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon finomak a kelt tészták, annyira jól néz ki a buktatortád is! :) Nálunk is menő lenne mogyorókrémmel töltve! :)

    VálaszTörlés
  4. Nálunk is keletje lenne, ennek a kelt tésztának!:))

    VálaszTörlés
  5. Jujjj Vikvi, a mogyorókrémes csodáidtól odáig vagyok! :)) Nem csodálom, hogy finomabb az ovisnál, brrrrr, azokat de nem szerettem. jujjjjj, még belegondolni is rossz! :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, azért remélem jobb vagyok mint az ovis koszt :)

      Törlés
  6. Isteni!! Buktatortát eddig még csak lekvárral készítettem, de ez szuper ötlet! Mogyorókrémmel igazán jól hangzik! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen mogyorókrémmel minden jól hangzik :)

      Törlés
  7. Ez csodaszép lett! Nagyon jó a tetején a díszítés is! A kelt tésztákat valahogy sosem tudom megunni! :) Mogyorókrémmel még nem próbáltam, csak finom lehet!

    VálaszTörlés