Rigójancsi torta:
26 cm-es formához.
5 tojásból készült kakaós piskóta.
Krém:
5 dl tejszín
250 g tejcsokoládé
1 ek zselatin
A
zselatint egy kis lábasba tettem, adtam hozzá kb 0,5 dl vizet. Hagytam pár
percet dagadni majd adtam hozzá kb még egy fél deci vizet és elkezdtem
langyosítani, egy pici cukrot is adtam hozzá kb 2 teáskanálnyit. Addig
melegítettem, amíg szépen felolvadt a zselatin. A csokoládét
összetördeltem, majd picit megolvasztottam a mikróban. Erre ráöntöttem a
meleg zselatint és simára kevertem. A zselatint sosem forralom, mert
akkor tönkremegy, nem fog zselésíteni!!!
A
tejszínt kemény habbá vertem, majd elvettem kb az 1/3 részét és simára
kevertem a csokoládéval. Majd ezt a keveréket adtam a tejszínhez és
kézzel gyönyörű simára kevertem az
egészet. Sokkal hamarabb elkeveredett, mintha fakanállal csináltam
volna. A torta formába leraktam egy piskótát, rákentem a krémet. Majd a hűtőbe
tettem.
Csoki a tetejére:
100 g csokoládé 1 ek étolaj
A csokoládé 2/3 részét megolvasztottam, majd hozzáadtam az 1/3 részt és elkevertem. Temperáltam. Addig kevertem, amíg úgy 28 fokos nem lett majd visszamelegítettem 30-31 fokra és hozzáadtam az étolajat.
A második piskótát lekentem vele, majd a hűtőbe tettem. Miután megszilárdult felszeleteltem és úgy raktam a krém tetejére.Csokidísszel és kávés fehér csokis bonbonnal díszítettem (recept hamarosan a blogon)
100 g csokoládé 1 ek étolaj
A csokoládé 2/3 részét megolvasztottam, majd hozzáadtam az 1/3 részt és elkevertem. Temperáltam. Addig kevertem, amíg úgy 28 fokos nem lett majd visszamelegítettem 30-31 fokra és hozzáadtam az étolajat.
A második piskótát lekentem vele, majd a hűtőbe tettem. Miután megszilárdult felszeleteltem és úgy raktam a krém tetejére.Csokidísszel és kávés fehér csokis bonbonnal díszítettem (recept hamarosan a blogon)
Csokoládégallér készítése:
A készítéséhez Marisznál és Kiskuktánál találtam sok sok segítséget, amit nagyon köszönök! Kiskukta kekszes tortáját, régebben megsütöttem nagyon finom volt!
Alapvetően nem nehéz elkészíteni egy csokigallért. Csak ne kövessétek el azt a hibát mint én. Szemre dolgoztam. Nem mértem le a magasságát rendesen, így jóval nagyobb lett. Tehát nemigen tudtam feltenni a tortára a gallért. Le kellett vágnom egy csíkot róla (ebből lett a díszítés) és csak azután tudtam szépen feltenni a gallért. Tehát szépen mérjünk le mindent!!!
Szóval, úgy kezdjük, hogy mérjük le a magasságát, erre 1 cm számoljunk rá és az átmérőjét (ez pont szépen passzolt mert ugye lemértem nem csak saccoltam)
10 dkg fehér csokoládét, olvasztottam úgy, hogy temperáltam előtte, így nem folyik szét annyira a díszítés. Vagyis 7 dkg fehér csokit megolvasztottam, majd hozzáadtam a maradék hármat és addig kevergettem amíg le nem hűlt 28 fokosra, majd visszamelegítettem 30 - 31 fokra. Sütőpapírból tölcsért készítettem, beletöltöttem a csokit és szíveket nyomtam ki belőle. Ezt hagytam teljesen megszilárdulni.
Majd 20 dkg tejcsokoládét olvasztottam meg, és adtam hozzá 1 ek étolajat, így könnyebben szeletelhető, a gallér. Rákentem a papírcsíkra és hagytam dermedni kb. három percet. Ekkor felemeltem - spatula segítségével - és körbe tekertem a tortán. Majd szépen rásimítottam mindenütt és a hűtőbe tettem. Mikor megdermedt a csokoládé lehúztam a gallérról és kész is voltam.
A megmaradt csíkból, téglalapokat vágtam és a végén összefogtam, hogy csepp alakú legyen. Ezt is a hűtőbe tettem, majd miután megszilárdult, lehúztam a papírt róla és meg is volt a díszítés a tetejére.
Jaj nekem. Imádom. Nem maradt egy szelet számomra? :D
VálaszTörlésSajnos szilveszterkor van a szülinapja, már elfogyott :)Tulajdonképpen az éjfélt sem érte meg :)
TörlésNem csodálom.
TörlésMi sem készítettünk még soha ilyen sütit, de anyukámnak megtetszett és készül kipróbálni. Isten éltesse a férjedet, nagyon szép tortát készítettél neki:)
VálaszTörlésKöszönöm, szépen :)
TörlésGyönyörű szép és csupa csoki...kell ennél több? Isten éltesse a férjedet! :)
VálaszTörlésKöszi :)
TörlésHát ezt nekem is meg kellene csinálnom!:)
VálaszTörlésÉrdemes :)
TörlésNagyon guszta! Jól beletudnék harapni. Karácsonyra kaptam a lányaimtól egy sütis könyvet amibe van ez a csokis gallér készítése nagyon tetszik egyszer majd kipróbálom!
VálaszTörlésNem nehéz, csak mérd le :)))))
TörlésSzép lett!!Ezt Én is kipróbálom :))
VálaszTörlésKöszi, ne hagyd ki :)
TörlésSzép lett a tortád és csak finom lehetett!Elfogadnék belőle!
VálaszTörlésA saját tapasztalat a legértékesebb, és a legemlékezetesebb.
Legközelebb már ezt a hibát biztos nem követed el.
Ugye, mindig tanul valamit az ember :)
TörlésSütinek is megcsodáltam, tortának sem utolsó!
VálaszTörlésKöszi :)
Törlés